Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

In Nederland geeft de Gezondheidsraad ons advies over zaken rondom onze gezondheid. Het is een onafhankelijk adviesorgaan van de overheid. Wij van Vitamine Info nemen hun adviezen en voedingsnormen als uitgangspunt.

In september 2018 heeft de Gezondsheidsraad nieuwe voedingsnormen voor vitamines en mineralen opgesteld. Je kunt dit advies zelf bekijken op hun website onder de zoekwoorden voedingsnormen - volwassenen.

Check hier het advies voor:

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is een gemiddelde dat aangeeft hoeveel we dagelijks van een vitamine of mineraal nodig hebben. De basis daarvoor is de gemiddelde behoefte van de Nederlandse bevolking. Maar we hebben niet allemaal evenveel nodig. Bij de één is het lager, bij de ander hoger. Daarom is de ADH voor de zekerheid wat hoger dan het werkelijke gemiddelde.  Zo zou de ADH de behoefte van 97,5% van de bevolking moeten dekken. Een deel van de mensen heeft aan minder dan de ADH al genoeg, 2,5% van de bevolking heeft meer nodig dan de ADH.

Adequate Inneming (AI)

In sommige gevallen wordt de adequate inneming (AI) genoemd in plaats van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit komt omdat er niet altijd een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is vastgesteld. Soms is er onvoldoende informatie beschikbaar om de gemiddelde behoefte te bepalen. In zo’n geval gebruiken we bredere informatie, bijvoorbeeld van de Europese Unie of de Verenigde Staten.

Referentie Inname (RI)

Op het etiket van een vitaminesupplement vind je de term Referentie Inname (RI). Dat is de ADH die in Europa wettelijk is vastgelegd. Het is een gemiddelde referentie inname, die geldt voor het grootste deel van de bevolking, net als bij de ADH.