Mannen en vrouwen 70+

De voedingstoestand van ouderen verdient speciale aandacht. Ouderen gaan in het algemeen minder eten, met het risico dat de voeding niet langer kan voorzien in de benodigde hoeveelheden vitamines en mineralen.

Met het toenemen van de leeftijd en het afnemen van de gezondheid daalt de voedselconsumptie alleen nog maar verder. Eigenlijk zouden ouderen dus meer moeten gaan eten en vooral producten moeten kiezen die rijk zijn aan vitamines en mineralen.

Supplementen voor senioren

Naarmate we ouder worden is de vitamine D behoefte verhoogd. Het Vitamine Informatie Bureau adviseert iedereen vanaf zeventig jaar om dagelijks een supplement met 20 microgram vitamine D te nemen.

Ongeveer een kwart van de Nederlandse ouderen heeft een vitamine B12-tekort. De belangrijkste oorzaak van dit vitaminetekort bij ouderen is niet de hoeveelheid vitamine B12 in de voeding, maar een verminderde opname van vitamine B12 in de darm. Vitamine B12 moet in de maag worden voorbewerkt voordat het in de darm kan worden opgenomen. Veel ouderen hebben echter last van maagslijmvliesontstekingen waardoor vitamine B12 in de maag niet goed voorbewerkt kan worden en de opname in de darm in het gedrang komt. Vitamine B12 in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen kan, voor een klein deel, zonder voorbewerking worden opgenomen. In de Verenigde Staten krijgt iedereen boven de vijftig jaar het advies om extra vitamine B12 te nemen, in de vorm van verrijkte voedingsmiddelen of een supplement. In Nederland is dit nog niet het geval. Bij veel ouderen is niet zozeer de inname, als wel de opname in het lichaam een probleem. De opname van vitamine B12 uit supplementen en verrijkte voedingsmiddelen is meestal geen probleem. De dosis vitamine B12 voor het bereiken van een goede vitamine B12 ‘voorraad’ in het lichaam moet nog worden vastgesteld. In ieder geval is aandacht voor vitamine B12 bij ouderen van groot belang.

 

In dit overzicht staat hoeveel vitamines mannen en vrouwen boven de 70 jaar per dag nodig hebben.

In dit overzicht staat hoeveel mineralen mannen en vrouwen boven de 70 jaar per dag nodig hebben.

Deel: