Baby (0-12 maanden)

In het eerste levensjaar vindt een enorme ontwikkeling plaats. Het is bijna niet te geloven dat een baby zo hard kan groeien van alleen borst- of flesvoeding.

Veel ouders maken zich zorgen of hun baby wel voldoende drinkt. Wanneer de baby goed groeit, actief is en voldoende plasluiers heeft is er niets aan de hand. Vanaf 4 maanden kun je groente en fruit geven. Langzamerhand gaat de baby steeds meer eten, totdat hij rond het eerste jaar volledig met de pot mee eet.

Supplementen voor baby’s

Baby’s hebben extra vitamine D en K nodig als ze borstvoeding krijgen. Vanaf een leeftijd van een week tot hun vierde jaar hebben kinderen extra vitamine D nodig. Geadviseerd wordt om een kindje 10 microgram extra vitamine D per dag te geven. Tot en met een leeftijd van drie maanden (12 weken) is een supplement met 150 microgram vitamine K per dag nodig. Het lichaam maakt zelf vitamine K in de darmen, maar bij baby's tot drie maanden gebeurt dit nog niet voldoende.  

Ook baby’s die zuigelingenvoeding of opvolgmelk gebruiken, hebben dagelijks een supplement met 10 mcg vitamine D nodig.

Voeding voor baby’s

De eerste vier maanden bestaat het dagmenu van baby’s alleen uit borst- of flesvoeding. Dit is voldoende om te voorzien in (bijna) alle voedingsstoffen. Daarna komt daar langzaam steeds meer vaste voeding bij. Als eerste groente en/of fruit.

Borstvoeding

Vanaf de geboorte is borstvoeding de meest natuurlijke en meest geschikte voeding voor de baby. Het bevat bijna alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Alleen vitamine K en D zitten niet in voldoende mate in moedermelk.

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Als je baby hiervan te weinig van binnenkrijgt, kunnen er bloedingen optreden. Een supplement is daarom noodzakelijk.

Vitamine D is nodig voor een goede botontwikkeling. Baby’s hebben echter niet voldoende aan de hoeveelheid vitamine D die in de moedermelk zit. Vanaf de leeftijd van een week wordt daarom een vitamine D-supplement aangeraden.

Flesvoeding

Ook als je ervoor kiest om je kindje flesvoeding te geven, is het nodig om extra vitamines te geven. Het is altijd nodig om dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Extra vitamine K is alleen nodig gedurende de eerste 3 maanden en wanneer je minder dan 500 cc flesvoeding geeft.

In dit overzicht staat hoeveel vitamines kindjes tot 1 jaar nodig hebben.

In dit overzicht staat hoeveel mineralen kindjes tot 1 jaar nodig hebben.

 

Deel: