Borstvoeding

De zwangerschap is achter de rug. Nu begint een nieuwe periode. De periode van ‘(opnieuw) ouder zijn’ en de zorg voor je kindje. Dat betekent ook de zorg voor een gezonde voeding voor je kind.

De eerste keuze moet meteen gemaakt worden. Ga je borstvoeding geven of de fles? Als je besluit borstvoeding te gaan geven, dan is aandacht voor je eigen voeding ook belangrijk.

Behoefte aan vitamines en mineralen

Als je borstvoeding geeft, dan heeft je lichaam een hogere behoefte aan vitamines en mineralen. Je moet er immers ook voor zorgen dat je kindje voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. En naarmate je kindje groeit en een andere behoefte aan voedingsstoffen krijgt, verandert ook de samenstelling van de borstvoeding. Als je zelf niet voldoende eet gaat dat in eerste instantie niet ten koste van de samenstelling van de borstvoeding. Wel van je eigen lichaam. Daarom heb je in de periode dat je borstvoeding geeft meer vitamines en mineralen nodig.

Vrouwen die borstvoeding geven zullen dus meer moeten eten om in die behoefte te voorzien. Het Voedingscentrum heeft richtlijnen opgesteld voor hoeveelheden die je moet eten als je borstvoeding geeft.

Gemiddelde aanbevolen hoeveelheden als basis voor een gezonde voeding zijn:

VoedingsmiddelHoeveelheid
Groente250 gram
Fruit2 vruchten
Boterhammen (bruin/volkoren)minimaal 6
Graanproducten, aardappelen240-300 gram (4-5 opscheplepels)
Vis, peulvruchten, vlees(vervanger)100 gram vis/vlees (max. 500 gram/week) of 135 gram peulvruchten
Noten50 gram
Zuivel2-3 porties (300-450 gram of ml)
Kaas40 gram
Smeer- en bereidingsvetten50 gram
Vocht2 liter

Supplementen voor vrouwen die borstvoeding geven

Als vrouwen die borstvoeding geven wat extra’s willen, is een multi(vitamine)preparaat het beste omdat de voedingsstoffen hierin in een goede onderlinge verhouding zijn opgenomen. Er zijn speciale supplementen op de markt voor vrouwen die borstvoeding geven.

In dit overzicht staat hoeveel vitamines vrouwen die borstvoeding geven per dag nodig hebben.

In dit overzicht staat hoeveel mineralen vrouwen die borstvoeding geven per dag nodig hebben.

Bronnen:

Deel: