Sporters

Sporten is gezond. Het verkleint de kans op ziekten en helpt je op het juiste gewicht te blijven. Sporten zorgt ook dat onze weerstand op peil blijft.

Sporters verbruiken door de inspanning die ze leveren niet alleen meer zuurstof, maar ook meer energie. Ze hebben dus meer voeding nodig en daarmee samenhangend meer vitamines en mineralen. Wie met een gevarieerde voeding in deze verhoogde energiebehoefte voorziet, krijgt automatisch ook meer vitamines en mineralen binnen.

Supplementen voor sporters

Het is gebleken dat bij sporters met een vitamine- en/of mineralentekort een multivitaminesupplement voor betere prestaties zorgt. Dit geldt voornamelijk bij een tekort aan bepaalde B-vitamines en vitamine C. Een vitaminetekort kan vele oorzaken hebben, zoals te weinig eten, een onvoldoende gevarieerd voedingspatroon of het te lang koken van groenten. Het is belangrijk om eerst de oorzaken van zo’n tekort aan te pakken.

De verhoogde energiebehoefte, als gevolg van het sporten, wordt vaak tijdens of na het sporten ‘opgelost’ door de consumptie van koolhydraatrijke snacks. Deze snacks zijn niet altijd even rijk aan vitamines en mineralen. Bij sommige sporten, zoals balletdansen, turnen of bodybuilding, is bovendien het gewicht belangrijk. Bij een combinatie van intensief sporten en lijnen, kan de voorziening met vitamines en mineralen in het gedrang komen. Een supplement kan dan een goede voorziening waarborgen.

Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat bij een gezond voedingspatroon en een normale vitaminestatus extra vitamines de prestatie verbeteren, kracht of uithoudingsvermogen verhogen of spieren opbouwen.

Vitaminesupplementen als doping?

In het verleden is het incidenteel voorgekomen dat sporters bij dopingtests positief werden bevonden, waarbij gedacht werd aan de inname van deze stoffen via voedingssupplementen. Het gaat daarbij dus niet om de vitamines en mineralen zelf, maar om andere stoffen in de supplementen. Daarom heeft het NZVT, het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport, een lijst opgesteld van supplementen met de bijbehorende batchnummers die geheel vrij zijn van stoffen die als doping worden aangeduid. Deze – nog niet complete - lijst is te bekijken via de website http://antidoping.nl/nzvt.

Deel: