Nieuws

EFSA: Nieuwe aanbevelingen vitamine D

8 november 2016

De EFSA (Europese voedsel- en warenautoriteit) heeft recent nieuwe aanbevelingen gedaan voor vitamine D-inname. Voor iedereen van 1 jaar is het advies 15 microgram (mcg)/dag, ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Voor kinderen van 7-11 maanden geldt een advies van 10 mcg/dag.


Graanproducten: lekker en gezond!

6 november 2016

Veel mensen denken bij graan aan tarwe. Maar rijst, maïs, gerst, spelt of rogge zijn ook voorbeelden van granen. Een graan is eigenlijk het zaad van een grassoort en is een rijke bron van vezels, ijzer en B-vitamines.


Hoort een ei erbij?

4 november 2016

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en komt vooral voor in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, oliën, groenten en fruit. Het is een belangrijke vitamine die bijdraagt aan het voorkomen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Dit komt omdat deze vitamine ontstekingsremmend werkt en een antioxidant is: het beschermt onze...


Multivitamines: 6 Fabels en feiten

3 november 2016

Een kwart van de Nederlanders slikt dagelijks een multivitamine. De belangrijkste reden om een multivitamine te nemen: ter aanvulling op de dagelijkse voeding en voor een goede weerstand*. Maar wat is er nu eigenlijk waar en onwaar over multivitamines? Het Vitamine Informatie Bureau zet de meest opvallende fabels en feiten op een rij.


Jodiuminname sterk gedaald

18 oktober 2016

Onlangs presenteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de resultaten het onderzoek naar de zout-, jodium- en kaliuminname in Nederland. Hieruit blijkt dat de zoutinname in 2015 nog steeds boven de aanbevolen 6 gram per dag ligt en de kaliuminname gelijk is gebleven. De jodiuminname is ten opzichte van 2006 sterk gedaald. Bij mannen is de jodiuminname...


10 x Hollandse herfstgroente

11 oktober 2016

Het is herfst! Het wordt kouder en natter, maar gelukkig is lekkere verse groente van Hollandse bodem volop verkrijgbaar. Goed voor het milieu, want die groenten hebben geen duizenden kilometers hoeven afleggen voordat ze op je bord liggen. En gezond, want ze zitten vol vitamines en mineralen. Maar, welke soort kun je het beste kiezen? Het Vitamine Informatie Bureau...


4 x zo hou je het zomergevoel vast!

3 oktober 2016

Het is herfst, de blaadjes vallen langzaam van de bomen. Gelukkig schijnt het zonnetje nog. Hierdoor hou je het zomergevoel extra lang vast. We geven je nog meer tips om zo lang mogelijk na te genieten.


Op kamers? Zo eet je goedkoop én gezond

13 september 2016

Zit je net op kamers dan komt er veel op je af. In een keer moet je een ‘huishouden runnen’, studeren en vooral ook je sociale contacten onderhouden. Koken of gezond eten heeft dan niet altijd de hoogste prioriteit. Daarom geven we je wat tips om gemakkelijk en goedkoop een gezonde maaltijd op tafel te zetten.


Gezondheid in een notendop

12 september 2016

Dagelijks een handje (ongezouten) noten, is het advies volgens de Schijf van Vijf. Zulke adviezen lezen we natuurlijk graag. Want noten zijn niet alleen gezond, ze zijn ook nog eens heel lekker. Ze bevatten veel eiwit en onverzadigde vetzuren, zijn goed voor je bloedvaten en verlagen het risico op hartziekten. En noten zitten ook nog eens bomvol vitamines en mineralen. Wat...


Tips om je vakantiekilo's kwijt te raken

31 augustus 2016

Vakantie is genieten. Even nergens aan denken en onbeperkt eten. Eenmaal thuis volgt het moment van de waarheid: de weegschaal. Veel Nederlanders zijn na de vakantie een paar kilo aangekomen. Op dieet gaan hoeft niet. De truc is: eet minder calorieën, maar zorg wel voor alle voedingsstoffen die je nodig hebt.


Deel: