Alleen hoge doseringen vitamine K van invloed op bloedstolling

  Nieuws

Vitamine K speelt een belangrijke rol in stolling van je bloed. Patiënten die “vitamine K-afhankelijke antistollingsmedicatie” gebruiken moeten goed letten op hoeveel vitamine K ze binnenkrijgen. Te veel vitamine K kan ervoor zorgen dat de antistollingsmedicatie minder goed werkt. Gebruik je vitaminesupplementen? Kies dan een vitaminesupplement met minder dan 100 mcg vitamine K, dit is 125% van de ADH. Bij deze hoeveelheid heeft de vitamine K in je supplement geen invloed op je antistollingsmedicatie.

Dit geldt alléén voor vitamine K- afhankelijke antistollingsmedicatie
Om duidelijk te zijn: bovenstaande geldt alléén voor vitamine K-afhankelijke antistollingsmedicatie, zoals acenoumarol en fenprocoumon. Het geldt niet voor antistollingsmedicatie waar vitamine K geen invloed op heeft. Weet je niet zeker welke variant jij inneemt? Overleg dit dan altijd even met je (huis)arts.

Vitamine K in voeding
Vitamine K vind je vooral in groene bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie. Het eten van deze vitamine K-rijke producten is geen probleem, want slechts 10-30% van de vitamine K in deze producten wordt opgenomen in je lichaam. Het is wel belangrijk gevarieerd te eten waardoor je niet iedere dag vitamine K-rijke groenten eet.

Wat doet vitamine K
Zonder vitamine K geen bloedstolling. Vitamine K helpt namelijk bij het aanmaken van stollingsfactoren; eiwitten in je bloedplasma die noodzakelijk zijn voor het stollen van je bloed. Vitamine K is dus best belangrijk.

Bij trombose stolt je bloed iets te goed: in je bloedvaten en hart ontstaan spontaan bloedstolsels. Dat is gevaarlijk, want zo’n stolsel kan de bloedtoevoer naar je organen en weefsels afsluiten. Daarom gebruiken mensen met een grote kans op trombose dagelijkse antistollingsmedicatie.

De meeste antistollingsmedicatie werken door vitamine K tegen te werken; het zijn vitamine K antagonisten. Doordat vitamine K zijn werk niet kan doen worden er minder stollingsfactoren aangemaakt en stolt het bloed minder snel. Zo daalt de kans op trombose.

Balans tussen medicatie en vitamine K
De ideale situatie zou zijn dat er een balans is tussen de werking van vitamine K in je lichaam en de werking van de antistollingsmedicatie. Dit blijkt niet altijd het geval, uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht1 blijkt dat hoge doses vitamine K uit supplementen de balans tussen de vitamine en de antistollingsmedicatie kunnen verstoren. 

Tijdens het onderzoek kregen 12 jonge, gezonde proefpersonen een antistollingsmedicijn. Vervolgens werd gemeten wat het effect van vitamine K-supplementen op de bloedstolling was. De proefpersonen kregen daarvoor steeds 1 week lang een vitamine K-supplement met doseringen oplopend van 50 mcg tot 500 mcg. Goed om te weten: de reguliere aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K is 80 mcg en er zijn geen nadelige gezondheidseffecten gevonden bij grotere hoeveelheden.

Tot een dosering van 100 mcg vitamine K, dus 125% van de ADH, veranderde de bloedstolling niet noemenswaardig. Vanaf 150 mcg vitamine K per dag, bijna 200% van de ADH, nam de stolbaarheid van het bloed bij de proefpersonen snel toe. Daarna gold hoe hoger de dosering vitamine K, hoe meer de stolbaarheid van het bloed toenam.

De onderzoekers concluderen hieruit dat gebruikers van antistollingsmedicatie geen vitaminesupplementen met meer dan 100 mcg vitamine K moeten nemen.

Bron
1Schurgers LJ et al. Effect of vitamin K intake on the stability of oral anticoagulant treatment: dose response relationships in healthy subjects. Blood First Edition Paper, prepublished online July 1, 2004; DOI 10.1182/blood-2004-04-1525