Basisvoeding en vitamine D voor kinderen

  Nieuws

Uit recent onderzoek is gebleken dat een deel van de jonge kinderen een tekort heeft aan ijzer en/of vitamine D. Het Vitamine Informatie Bureau raadt ouders aan om vooral te zorgen voor een gezonde basisvoeding.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder Nederlandse, Duitse en Britse kinderen van 1 tot 3 jaar. Uit het onderzoek bleek dat 12% van de jonge kinderen een ijzertekort heeft en 23% een vitamine D-tekort. Het onderzoek is uitgevoerd door meerdere ziekenhuizen, waaronder het Juliana Kinderziekenhuis/Haga Ziekenhuis, het AMC, VUmc en het Erasmus VC.

Vitamine D

De basis voor de vitamine- en mineraalvoorziening bij kinderen is een gezonde voeding. Omdat kinderen tot 4 jaar niet in staat zijn om via de huid voldoende vitamine D op te nemen en ook niet voldoende vitamine D uit de voeding halen, hebben zij extra vitamine D nodig. Het advies is dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven. Een vitamine D-supplement is te koop in de vorm van druppels en capsules. Qua werking is er weinig verschil.

IJzer en andere vitamines en mineralen

Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen te weinig ijzer binnenkrijgen. Heb je een slechter eter? Dan kun je een multivitamine geven ter aanvulling. Dat is geen vervanging van een gezonde basisvoeding, maar het kan wel (tijdelijk) zorgen dat je kind alle vitamines en mineralen binnenkrijgt.

In dit overzicht staat hoeveel vitamines peuters op een dag nodig hebben

In dit overzicht staat hoeveel mineralen peuters op een dag nodig hebben