Hoort een ei erbij?

  Nieuws

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en komt vooral voor in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, oliën, groenten en fruit. Het is een belangrijke vitamine die bijdraagt aan het voorkomen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Dit komt omdat deze vitamine ontstekingsremmend werkt en een antioxidant is: het beschermt onze cellen in het lichaam tegen zogenaamde vrije radicalen.

Ei verhoogt de opname van vitamine E

Eenmerikaanse studie liet zien dat het eten van een gekookt ei, in combinatie met een salade van tomaat, wortel, spinazie, Romana sla, goji bessen en koolzaadolie de opname van vitamine E vergroot. Vetten en fosfolipiden (=specifieke groep vetten) in het ei zijn een mogelijke verklaring voor deze toename.

Om dit effect te realiseren zijn echter 3 eieren per salade nodig. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 2-3 eieren per week. Of dit onderzoek in de praktijk iets toevoegt aan de totale vitamine E opname is dus de vraag.

Eet gevarieerd

Volwassenen mannen hebben per dag 10 milligram vitamine E nodig, volwassen vrouwen 8 milligram. Eet je gezond, gevarieerd en voldoende dan krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt, ook vitamine E. Wil je toch wat extra’s dan kun je overwegen een multivitamine te slikken, want daarin zit ook vitamine E.

Bronnen:

  • Kim, J.E. et al. Egg consumption increases vitamin E absorption from co-consumed raw mixed vegetables in healthy young men. J. Nutr. 2016; 146: 2199-2205
  • Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl