19 december 2016

Vitamine B6 in vitaminesupplementen

Vitamine B6 is een belangrijke vitamine, maar een teveel aan vitamine B6 kan schadelijk zijn voor de gezondheid. In vitaminesupplementen zou niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag moeten zitten. Dit adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan minister Schippers. Geen reden voor paniek: per dag heb je 1,5 mg vitamine B6 nodig, de maximumdosering is dus 14 keer zo hoog.

1. Wat doet vitamine B6 in het lichaam?

Vitamine B6, ook wel pyridoxine is een heel belangrijke vitamine. Het is betrokken bij de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Ook zorgt vitamine B6 voor de energievoorziening én voor een goede werking van het zenuwstelsel. Een veelzijdige vitamine dus!

2. Hoeveel hebben we nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, de ADH, is voor volwassenen vastgesteld op 1,5 milligram per dag. Dat komt bijvoorbeeld overeen met zes volkoren boterhammen.

3. Wat betekent dit nieuwe maximum?

De NVWA heeft gekeken naar de maximale dosering in supplementen met vitamine B6. De conclusie van NVWA is dat er voor volwassenen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag in supplementen zou moeten zitten. Voor kinderen ligt deze hoeveelheid lager. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft een maximaal veilige bovengrens voor vitamine B6 gesteld van 25 milligram per dag. De NVWA heeft de 21 milligram gebaseerd op deze bovengrens, en heeft daarbij rekening gehouden dat ook een deel van vitamine B6 uit de voeding komt. De NVWA adviseert minister Schippers om dit advies vast te leggen in de wet, zodat er in de toekomst geen supplementen met hoge doseringen vitamine B6 meer verkocht mogen worden.

4. Wanneer is B6 schadelijk?

Zoals dat heel vaak geldt: alleen bij heel hoge doseringen en zeer langdurig dagelijks gebruik. Je kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld tintelende handen en voeten.

De maximale dosering is 21 milligram per dag. Dat is 14 keer de hoeveelheid die je op een dag nodig hebt.  Via de voeding bereik je die grens niet. Dat is namelijk de hoeveelheid die je binnenkrijgt als je bijvoorbeeld 60 bananen eet. Een banaan is gezond, maar 60 bananen niet. Zo is het ook met vitamine B6. 

5. Wie loopt er risico op een tekort?

Wie voldoende en gevarieerd eet, krijgt genoeg B6 binnen. Alleen weten we uit onderzoek, dit jaar nog door het Vitamine Informatiebureau, dat dit lang niet iedereen lukt. Het beste advies is natuurlijk om toch gezond en gevarieerd te gaan eten. Een multivitamine kan extra zekerheid bieden dat je voldoende binnenkrijgt.

6. Waar moet ik op letten bij een supplement?

Op het etiket van een vitaminesupplement staat hoeveel vitamines en mineralen erin zitten, plus het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Staat er tussen de 100 en 300% ADH, dan gaat het om een supplement met een lage dosering en is het gebruik volstrekt veilig. Want die ADH is dus 1,5 milligram per dag en ook met 300% daarvan blijf je dus heel ver onder die 21 mg vitamine B6.

Je kunt dus gerust een multivitamine met een normale dosering vitamine B6 blijven gebruiken!


 

 

Deel: