1 september 2011

Vitamine D tegen Depressie

Nieuw onderzoek laat wederom zien dat er een verband is tussen vitamine D en depressieve klachten. In dit onderzoek werden meer dan 80.000 vrouwen van boven de 50 gevolgd. Depressieve klachten kwamen 21% minder vaak voor bij vrouwen die dagelijks meer dan 20 microgram vitamine D binnenkregen dan bij vrouwen die weinig (minder dan 2,5 mcg per dag) vitamine D tot zich namen.

Opzet van het onderzoek

De gegevens van 81.189 deelnemers aan de Women's Health Initiative (WHI) Observational Study werden geanalyseerd. Deze vrouwen waren allen tussen de 50 en 79 jaar. Door middel van vragenlijsten werd hun voedingspatroon en het gebruik van supplementen achterhaald. Depressieve klachten werden gemeten aan de hand van de 'Burnam-schaal'.

De groep die meer dan 20 microgram vitamine D per dag binnenkreeg werd vergeleken met de groep die nauwelijks vitamine D innam (minder dan 2,5 microgram). Bij de groep die veel vitamine D binnenkreeg via de voeding was het effect het duidelijkst. Daar kwamen 21% minder depressieve klachten voor.

Eerder onderzoek, uitgevoerd door het VU medisch centrum, liet zien dat bij ouderen met een depressie het vitamine D-gehalte in het bloed veel lager is, dan bij ouderen zonder depressie.

Conclusie

Voor vrouwen na de overgang is vitamine D erg belangrijk voor de botten en de spieren. Uit dit onderzoek komen duidelijke aanwijzingen dat voldoende vitamine D ook zorgt voor minder depressieve klachten bij vrouwen van 50 jaar en ouder.

Bronnen van vitamine D

Een belangrijke bron van vitamine D is zonlicht. Toch is zonlicht alleen niet voldoende om een vitamine D-tekort tegen te gaan. De oudere huid is namelijk minder goed in staat om onder invloed van de zon vitamine D te vormen. Daarom hebben vrouwen boven de 50 jaar een verhoogde behoefte aan vitamine D.

De benodigde extra hoeveelheid vitamine D kan moeilijk uit de voeding worden gehaald. We zouden dan erg veel moeten eten. Het Vitamine Informatie Bureau adviseert daarom, net als de Gezondheidsraad, aan vrouwen boven de 50 jaar om dagelijkse een supplement met 10 microgram te nemen. 

Extra vitamine D?

Niet alleen vrouwen boven de 50 jaar hebben extra vitamine D nodig. Doe de vitamine D test om te kijken of jij ook extra vitamine D nodig hebt.

 

 

Bronnen

Bertone-Johnson ER et al. Vitamin D intake from foods and supplements and depressive symptoms in a diverse population of older women. Am J Clin Nutr. 2011 Aug 24.

Hoogendijk WJ et al. Depression is associated with decreased 25 Hydroxyvitamin D and increased parathyroid horome levels in older adults. Arch Gen Psychiatry. 2008;65(5):508-512

 

 


 

 

Deel: