12 juni 2017

Kou vatten in de zomer?

In Nederland wisselen warme en koude dagen elkaar soms in razend tempo af. Heeft die plotselinge kou invloed op je weerstand? Met ander woorden: kun je in de zomer ‘kou vatten’? We zochten het uit!

Verkoudheidsvirus

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat die verkoudheidsvirussen het graag een beetje koud hebben: dan groeien ze sneller of beter. Daarom worden we in de winter en herfst eerder verkouden. Bovendien verspreidt het virus zich beter in de koude maanden, omdat we dan vaker binnen en dichtbij elkaar zitten. De kans dat je in de lente verkouden wordt is dus in theorie kleiner omdat het dan warmer wordt en we minder bij elkaar kruipen. Maar het kan best zijn dat je het virus al een tijd bij je draagt, zonder dat je het doorhebt. En dan kun je alsnog snipverkouden worden…

Kou vatten

Wat gebeurt er als het ook in april ineens nog bitterkoud is? Als het lichaam sterk afkoelt, vernauwen de bloedvaten in het slijmvlies van neus en keel zich, waardoor daar minder bloed naartoe stroomt. Door die verminderde doorbloeding gaat de weerstand ook achteruit. Hierdoor kunnen de slijmvliezen in neus en keel gevoeliger worden voor een infectie.

Basisweerstand

Als het gaat om de weerstand kunnen vitamines een handje helpen, door te zorgen voor een goede basisweerstand. Vitamine C, helpen bijvoorbeeld bij de aanmaak van witte bloedcellen. Dat zijn als het ware de soldaten van het lichaam. Een verkoudheidsvirus kan dan het lichaam wel binnenkomen, maar de witte bloedcellen gaan meteen aan de slag om de ongewenste indringer onschadelijk te maken. Met een goede weerstand verklein je dus de kans op een verkoudheid. En word je toch verkouden, dan ben je eerder van je klachten af. Vitamines en mineralen haal je uit gezonde voeding. Eventueel kun je kiezen voor aanvulling in de vorm van een multivitamine. Naast een gezonde voeding met voldoende vitamines is er meer belangrijk als het gaat om een goede weerstand. Zorg voor voldoende slaap, vermijd stress en beweeg. En ook als het buiten nog fris is – en in april zit nog steeds de R in de maand - profiteer er dan van als de zon zich laat zien. Daar knap je van op, je wordt er vrolijk van én je lichaam gaat meteen zélf extra vitamine D maken!


 

 

Deel: