Vitamine B tegen Alzheimer

  Nieuws

B-vitamines kunnen de kans op Alzheimer verkleinen blijkt uit onderzoek. Boven de 50 jaar zijn deze en andere vitamines extra belangrijk. Bevat een gezonde voeding alle vitamines die we nodig hebben?

B-vitamines en Alzheimer

Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat B-vitamines de kans op Alzheimer verkleinen. De deelnemers aan de studie kregen een supplement met vitamine B6, vitamine B11 en vitamine B12. Op hersenscans was te zien dat de afbraak van hersencellen kan worden vertraagd.

Homocysteïne

Vitamine B6, B11 en B12 hebben invloed op het homocysteïnegehalte in het bloed. Homocysteïne is een stof die ontstaat bij de stofwisseling van eiwitten. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van Alzheimer en hart- en vaatziekten.

Vitamine B12

Vitamine B12 krijgen we binnen via de voeding. In de maag wordt een speciale stof gemaakt die ervoor zorgt dat we vitamine B12 in onze darmen kunnen opnemen. Als we ouder worden, kunnen we deze stof vaak niet voldoende aanmaken. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de ouderen een tekort heeft aan vitamine B12. Zo’n tekort kan op den duur bloedarmoede tot gevolg hebben. Vitamine B12 is mogelijk ook belangrijk voor ons geheugen en denkvermogen. De huisarts kan laten onderzoeken of er sprake is van een tekort en of supplementen nodig zijn. Vitamine B12 uit supplementen wordt vaak wel goed opgenomen in de darm. Ook kan de vitamine, bij een erg groot tekort, worden toegediend met een injectie.

Gezond bloed

Bloedarmoede kan ook ontstaan wanneer men niet voldoende foliumzuur (vitamine B11) en ijzer binnenkrijgt. Vlees is een belangrijke bron van ijzer. Daarnaast komt plantaardig ijzer voor in bijvoorbeeld brood. Deze vorm van ijzer wordt beter opgenomen in combinatie met vitamine C. Foliumzuur komt voor in groene groenten, fruit, volkoren producten en in mindere mate in melk en melkproducten.

IJzer is nodig voor het zuurstoftransport in ons lichaam. Het is een bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Foliumzuur zorgt voor de aanmaak hiervan. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels. Het mineraal koper zorgt dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine. Zodoende speelt ook koper een belangrijke rol bij het zuurstoftransport in het lichaam.

Vitamine D

Vrouwen boven de vijftig en mannen boven de 70 jaar hebben extra vitamine D nodig. Vitamine D is belangrijk voor de botten. Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium, onmisbaar voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet, goed wordt opgenomen in ons lichaam.

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Vitamine D wordt namelijk onder invloed van UV-straling in zonlicht in de huid aangemaakt. De oudere huid maakt steeds minder vitamine D aan onder invloed van zonlicht.

Extra vitamine D uit de voeding halen is ook moeilijk. We zouden dan erg veel extra moeten eten. De Gezondheidsraad adviseert daarom, net als het Vitamine Informatie Bureau, om een supplement te nemen om in deze extra behoefte aan vitamine D te voorzien.

Calcium voor de botten

Vitamine D en calcium werken samen aan sterke en gezonde botten, ze kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium uit het voedsel wordt opgeslagen in het bot. Calcium krijgen we binnen via de voeding, en dan vooral uit zuivel: in Nederland dekt dat driekwart van de behoefte aan calcium. Als iemand geen of weinig zuivelproducten eet, is het erg moeilijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Een supplement met calcium is dan aan te raden.

Vitamine K voor de botten

Voor sterke botten lijkt ook vitamine K van belang. Deze vitamine is behalve voor een goede bloedstolling ook nodig voor de aanmaak van bepaalde boteiwitten. Goede voeding (veel groente, zuivel) levert voldoende vitamine K. De vitamine wordt ook aangemaakt door bacteriën in de darm.

Zink voor goede weerstand

Zink is onderdeel van het immuunsysteem. Voldoende zink is belangrijk voor een goede weerstand. Dit mineraal komt in de westerse voeding niet in grote hoeveelheden voor. Als we ouder worden, krijgen we er uit de voeding vaak te weinig van binnen. Ook zijn de darmen minder in staat om het zink uit de voeding voldoende op te nemen.

Gezonde bloedvaten

Natrium is een mineraal dat bijna overal in voorkomt. Zout bestaat bijvoorbeeld uit de mineralen natrium en chloride. In Nederland zijn we gewend om vrij zout te eten. Te veel zout kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Als we ouder worden, kunnen we meer last krijgen van atherosclerose (aderverkalking) en door de hoge bloeddruk kan beschadiging van de bloedvaten optreden. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico van hart- en vaatziekten.
Ook vitamines hebben mogelijk een effect op gezonde bloedvaten. Zo is er een belangrijke relatie tussen de B-vitamines en hart- en vaatziekten. B-vitamines verlagen het homocysteïnegehalte in het bloed. Homocysteïne is een stof die ontstaat bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed is in verband gebracht met de kans op hart- en vaatziekten en beroertes.

Multivitamine

Boven de vijftig hebben we in ieder geval extra vitamine D en in sommige gevallen extra vitamine B12 en calcium nodig naast de dagelijkse basisvoeding. Een multivitamine kan een waardevolle aanvulling zijn op uw dagelijkse voeding. Er zijn speciale supplementen voor 50-plussers verkrijgbaar, met daarin alle vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheid.