11 april 2017

Vitamine K advies voor baby’s

Het lichaam lichaam maakt zelf vitamine K aan in de darmen, maar bij baby's tot drie maanden gebeurt dit nog niet voldoende. Een tekort aan vitamine K kan bij baby’s met een verstoorde vetopname leiden tot bloedingen. Daarom krijgen alle pasgeboren zuigelingen extra vitamine K.

Wat is nu het advies?

Baby’s krijgen nu oraal een hoge dosering vitamine K na de geboorte. Daarin zit 1 milligram vitamine K. Vanaf dag 8 van de borstvoeding is het advies om de baby tot 12 weken elke dag 150 microgram vitamine K te geven, in de vorm van druppels.

Wat adviseert de Gezondheidsraad?

De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om zuigelingen die borstvoeding krijgen voortaan de vitamine K-shot van 1 milligram toe te dienen via een injectie. In landen waar dat al gebeurt, komen minder vaak hersenbloedingen voor bij baby's met een zeldzame leveraandoening, galgangatresie.

In Nederland worden per jaar ongeveer tien baby's met deze afwijking geboren.

Alternatief

Ouders die hun kind niet willen laten injecteren kunnen kiezen voor orale toediening van 2 milligram vitamine K in de vorm van druppels, op drie momenten: direct na de geboorte, na 4 tot 6 dagen en na 4 tot 6 weken. Dit zou dan in de plaats komen van dagelijks 150 microgram gedurende een periode van 3 maanden, zoals nu het advies is.

Huidige advies blijft nog van kracht!

Voorlopig blijft het huidige vitamine K advies gelden. Het ministerie van VWS liet ons weten dat het nieuwe kabinet zal bepalen of dit advies wordt overgenomen. Dit kan nog een tijd duren.


 

 

Deel: