2 maart 2008

Vitamines en mineralen in groente en fruit

De hoeveelheid vitamines en mineralen in onze voeding wordt bepaald door veel verschillende factoren. Er is variatie in het gehalte aan vitamines en mineralen door de verschillen in seizoenen en de omgeving waarin groente en fruit worden gekweekt. Ook kan de manier van telen invloed hebben. Daarnaast zijn de oogstmethoden veranderd.                                    

Het is niet bekend of ons voedsel van tegenwoordig dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen bevat als vroeger. Het is namelijk erg lastig om de voeding van tegenwoordig met die van vroeger te vergelijken, omdat er verschillende meetmethoden kunnen zijn gebruikt. De methodes van nu zijn veel betrouwbaarder, vroeger werden er vaak andere stoffen ‘meegemeten’, waardoor er meer vitamines in leken te zitten dan feitelijk het geval was.
Bijvoorbeeld: een nieuwe methode om foliumzuurgehaltes te meten, wijst uit dat we gemiddeld 25% minder foliumzuur binnenkrijgen dan we op basis van de oude methode veronderstelden.

Een voldoende gevarieerde voeding bevat alle vitamines en mineralen die we nodig hebben. Wel is het zo dat sommige mensen extra vitamines nodig hebben.  Zie hoeveel heb ik nodig? Een multivitamine kan dan een waardevolle aanvulling zijn op uw dagelijkse voeding.