Vitamines spelen een rol bij astma

  Nieuws

Ruim 500.000 mensen in Nederland hebben deze chronische longziekte. Naast medicijnen spelen bewegen en voeding een belangrijke rol bij de behandeling van astma. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ook vitamine D en foliumzuur (B11) van belang zijn bij astma.

Vitamine D en foliumzuur

Bij een onderzoek in Costa Rica (1) toonden de onderzoekers aan dat bijna een derde van de kinderen met astma te weinig vitamine D had. Ook lieten zij zien dat de hoeveelheid vitamine D van invloed is op een bepaald type cellen (de zogenoemde eosinofielen) en op de hoeveelheid IgE antilichamen. Beiden spelen een rol bij allergie en astma. Een ander onderzoek uit de Verenigde Staten (2) liet zien dat ook foliumzuur van invloed is op de hoeveelheid IgE, allergie en een piepende ademhaling. Eerder onderzoek (3) toonde ook het belang van vitaminen A en C bij astma.

Astma en gezonde voeding

Met het slikken van extra vitamine D of foliumzuur is astma nog niet genezen of te voorkomen. Er is meer onderzoek nodig om de rol van deze vitaminen beter te bepalen. ‘Gezonde en gevarieerde voeding is wel heel belangrijk; voor iedereen maar zeker voor mensen met een longziekte’, aldus het Longfonds. Het draagt bij aan een goede weerstand, waardoor de kans op ziekte en infecties aan de longen verkleint. En dat is gunstig, want bij een infectie worden de longen gevoeliger voor een astma aanval.

Gezonde voeding, maar ook bewegen en een juiste medische behandeling dragen bij aan het onder controle houden van de ziekte astma. Maar de ziekte is nog steeds ongeneeslijk en niet te voorkomen. Het Longfonds financiert onderzoek naar astma en is hierbij helemaal afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven.

Bronnen:

  • Serum Vitamin D Levels and Markers of Severity of Childhood Asthma in Costa Rica. John M. Brehm et al. American Journal of Respiratory Care Medicine Vol 179. pp. 765-771, (May 2009)
  • Higher serum folate levels are associated with a lower risk of atopy and wheeze. Elizabeth C. Matsui MD, MHS and William Matsui MD.Journal of Allergy and Clinical Immunology – Epub ahead of print (April 2009)
  • Association between antioxidant vitamins and asthma outcomes: Systematic review and meta-analysis Sarah Allen, John Britton and Jo Leonardi-Bee.Thorax – Epub ahead of print (April 2009)