Vergrijzing vergroot belang aandacht voeding en ouderen
Voeding
en ouderen: door de vergrijzing een steeds belangrijker onderwerp. Een
deskundige bij uitstek is Lisette de Groot. Ze is hoogleraar Voeding van
de Oudere Mens, verbonden aan Wageningen University & Research
centre. Ze vertelt wat de actuele ontwikkelingen zijn. Wellicht het
opvallendst: krachttraining helpt!
Nieuws over voedingsnormen
Hoeveel
vitamines en mineralen hebben we per dag nodig? In Nederland worden
deze hoeveelheden bepaald door de Gezondheidsraad. Deze zogenaamde
ADH’s, Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden, waren echter voor een deel
sterk verouderd. Daarom geeft de raad nu het advies om voor een deel
internationale normen te gebruiken. Het Vitamine Informatie Bureau heeft
deze normen inmiddels overgenomen.
Leidt zoutreductie tot een jodiumtekort?
De
overheid vindt dat we minder zout binnen moeten krijgen. Dat lukt onder
meer door minder zout aan allerlei voedingsmiddelen toe te voegen – en
natuurlijk door zelf minder zout te gebruiken. Maar minder zout zorgt
ook voor minder jodium en we moeten voorkomen dat we daarvan te weinig
binnenkrijgen. Hoe groot is die kans? En wat kunnen we eraan doen?