Gezond leven

Een goede gezondheid is een optelsom. Het heeft te maken met de stijl van leven, de eetgewoonten, regelmatig bewegen, ontspannen.

Eten moeten we, maar we doen het in het algemeen teveel en we maken de verkeerde keuzes. Bewegen moeten we, maar dit doen we te weinig. Ontspannen moeten we, maar ook dit doen we vaak te weinig. Een aantal richtlijnen staan op deze site. Mogelijk kunnen ze een handje helpen bij het krijgen of behouden van een goede gezondheid.

Met een gezonde voeding leg je de basis voor voldoende vitamines en mineralen. Een gezonde voeding kenmerkt zich door de hoeveelheid en de variatie. Maar wat is veel en hoe kom je aan die variatie? Daarvoor heeft het Voedingscentrum de zogenaamde ‘Schijf van Vijf’ opgesteld. In elk vak zitten producten die zorgen voor voldoende voedingsstoffen en die bijdragen aan een goede gezondheid. Het advies is daarom om elke dag iets uit elk vak te eten en lekker te variëren.

De vijf groepen:

  1. groente en fruit
  2. brood, graanproducten en aardappelen
  3. vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
  4. smeer- en bereidingsvetten
  5. dranken

Bronnen:

  • Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl
  • Kemper, H.G.C., et al. Consensus over de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen, TSG 2000; 78: 180-183
  • Stiggelbout M. et al., Nederlandse Norm Gezond Bewegen. In: Volksgezondheid Toekomst Verkenning, Nationaal Kompas Volksgezondheid. RIVM, Bilthoven, 2002, www.nationaalkompas.nl
  • TNO Kwaliteit van Leven: bewegingsnormen

Deel: