Weerstandsvitamines

Zes vitamines spelen een rol bij de weerstand en beschermen het lichaam tegen bijvoorbeeld verkoudheid en griep. Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar voor ziekte. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. En ook vitamine B6 speelt een rol bij het in stand houden van het immuunsysteem. In dit overzicht staat welke voedingsmiddelen rijk zijn aan deze weerstandsvitamines.

Voedingsstof

Voedingsmiddel

  
Vitamine Alever(producten), margarine en halvarine
Vitamine B6aardappelen, bananen en bruinbrood 
Foliumzuur(groene) groente, fruit, bruinbrood
Vitamine B12vlees, vis, melkproducten, kaas
Vitamine Ccitrusvruchten, aardappelen en paprika
Vitamine Dvette vis, margarine en halvarine

 

 

IJzer

(Rood) vlees, bruin brood, appelstroop

Koperorgaanvlees, zeevis, schaal-en schelpdieren, noten en graanproducten
Seleenin bijna alle voedingsmiddelen aanwezig. Granen zijn over het algemeen rijker aan seleen dan groenten
Zinkvlees, vis, volkorenbrood, peulvruchten en rijst

Deel: