Dertien verschillende vitamines
Vitamines zijn voedingsstoffen die in heel kleine beetjes voorkomen in je eten en drinken. Je lichaam heeft ze nodig om gezond te blijven en normaal te kunnen groeien en ontwikkelen. Je lichaam kan veel vitamines niet, of niet voldoende, zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk dat je er dagelijks genoeg binnen krijgt.
De geschiedenis van vitamines
In de 1e helft van de 20e eeuw, zo rond 1906, werden vitamines ontdekt. Men merkte namelijk dat voedsel met bepaalde stoffen essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid. Deze stoffen kregen de naam ‘vitamines’. Christiaan Eijckman ontdekte de 1e vitamine en noemde deze thiamine. Thiamine is nu beter bekend als vitamine B1.
Het woord vitamine is een combinatie van het Latijnse “vita”, wat leven betekent, en het woord “amine”, wat stikstof bevattende verbinding betekent. Later ontdekte men dat niet alle vitamines stikstof (amine) bevatten, maar het woord 'vitamine' was toen al algemeen in gebruik.
In de periode tot aan 1970 zijn er in onderzoek met name methoden ontwikkeld om vitamines na te maken, zoals we ze nu in supplementen kennen. Na 1970 veranderde de onderzoeksrichting meer naar de (preventieve) rol van vitamines bij ziekten.
Er zijn 13 verschillende vitamines: 4 in vetoplosbare vitamines en 9 wateroplosbare vitamines.
In vet oplosbaar
Je vindt vetoplosbare vitamines vooral uit producten die vet bevatten, zoals boter, vis, vlees, noten en melk. Dat is ook waarom ze vetoplosbare vitamines worden genoemd. Deze vitamines worden vervolgens via je darmen opgenomen en opgeslagen in je lever en de weefsels van je lichaam, tot het moment je lichaam ze nodig heeft. De vetoplosbare vitamines zijn:
In water oplosbaar
Wateroplosbare vitamines vind je juist in het vocht van voedingsmiddelen, wat ook de reden is dat ze zo genoemd worden. Deze vitamines worden snel in je bloed opgenomen. Maar als je lichaam ze op dat moment niet nodig heeft, dan gaat het teveel aan vitamines direct met je urine je lichaam weer uit. Het is dus belangrijk deze vitamines regelmatig aan te vullen! De wateroplosbare vitamines zijn:
- vitamine B1
- vitamine B2
- vitamine B3
- vitamine B5
- vitamine B6
- vitamine B8
- vitamine B11, ook bekend als foliumzuur
- vitamine B12
- vitamine C
Vitamines, mineralen & spoorelementen. Het verschil.
Naast vitamines heeft je lichaam ook mineralen en spoorelementen nodig. Het verschil tussen mineralen (zoals calcium) en spoorelementen (zoals jodium) is de hoeveelheid waarin het lichaam ze nodig heeft. Van mineralen heeft je lichaam meer nodig dan van spoorelementen. Mineralen en spoorelementen heb je onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. Voor het gemak combineren we de informatie over mineralen en spoorelementen onder de naam ‘mineralen’.
Vitamines hebben veel overeenkomsten met mineralen en spoorelementen. Ze zijn beiden onmisbaar bij veel van de processen. Je lichaam kan mineralen, net als veel vitaminen, niet zelf aanmaken.
Het belangrijkste verschil tussen vitamines, mineralen en spoorelementen is scheikundig. Vitamines komen voor in de levende natuur en sommige planten en dieren kunnen ze zelf maken. Mineralen en spoorelementen komen uit de dode natuur. Deze moeten door planten worden opgenomen uit de aarde en door dieren worden opgenomen uit voeding of water.
De wetenschap heeft nog niet van alle mineralen en spoorelementen kunnen aantonen dat ze essentieel zijn. Essentieel betekend in dit geval absoluut noodzakelijk voor het functioneren van je lichaam. Essentiële mineralen zijn in ieder geval:
Essentiële spoorelementen zijn: