Chroom

Chroom, ook bekend als chromium, is nodig voor:

  • een goede werking van insuline
  • het handhaven van het bloedsuikergehalte
  • de vetstofwisseling

Er aanwijzingen dat voedingssupplementen met chroom een gunstige invloed kunnen hebben op het bloedsuikergehalte en op de insuline-afgifte bij patiënten met diabetes type 2.

Waar zit het in

Chroom komt vooral voor in:

  • graanproducten met een hoog gehalte aan zemelen
  • groentes
  • rietsuikermelasse
  • vlees, zoals lever
  • gevogelte
  • vis

Het is niet duidelijk of chroom uit graanproducten goed door je lichaam opgenomen kunnen worden. Vlees, gevogelte, en vis bevatten per portie tussen de 1- 2 mcg chroom. Het gehalte aan chroom in groente en fruit is zeer wisselend.

Check de pagina ‘Waar zit het in’ voor meer informatie over vitaminebronnen en de bijdrage van deze vitaminebronnen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Hoeveel heb ik nodig

De benodigde hoeveelheid chroom per dag is niet vastgesteld. Een overzicht van de chroombehoefte in de verschillende levensfasen is te vinden bij ‘Hoeveel heb ik nodig’.

Factoren die de opname van chroom beïnvloeden

Vitamine C zorgt dat je lichaam chroom beter kan opnemen.

Wat is veilig

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van chroom. De veilige bovengrens die wordt aangegeven is 250 mcg per dag.

De gevolgen van een chroom tekort 

Voor zover bekend komt een tekort aan chroom niet voor in Nederland. Bij zeer ernstige ondervoeding kan een tekort aan chroom optreden. Dit kan leiden tot:

  • een verhoogde glucoseconcentratie in het bloed
  • verhoogde cholesterolwaarden in het bloed
  • gewichtsverlies

De gevolgen van te veel chroom

Er zijn geen nadelige effecten bekend van het innemen van te veel chroom.