Chroom
Chroom, ook bekend als chromium, is nodig voor:
- een goede werking van insuline
- het handhaven van het bloedsuikergehalte
- de vetstofwisseling
Er aanwijzingen dat voedingssupplementen met chroom een gunstige invloed kunnen hebben op het bloedsuikergehalte en op de insuline-afgifte bij patiënten met diabetes type 2.
Waar zit het in
Chroom komt vooral voor in:
- graanproducten met een hoog gehalte aan zemelen
- groentes
- rietsuikermelasse
- vlees, zoals lever
- gevogelte
- vis
Het is niet duidelijk of chroom uit graanproducten goed door je lichaam opgenomen kunnen worden. Vlees, gevogelte, en vis bevatten per portie tussen de 1- 2 mcg chroom. Het gehalte aan chroom in groente en fruit is zeer wisselend.
Check de pagina âWaar zit het inâ voor meer informatie over vitaminebronnen en de bijdrage van deze vitaminebronnen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Hoeveel heb ik nodig
De benodigde hoeveelheid chroom per dag is niet vastgesteld. Een overzicht van de chroombehoefte in de verschillende levensfasen is te vinden bij âHoeveel heb ik nodigâ.
Factoren die de opname van chroom beïnvloeden
Vitamine C zorgt dat je lichaam chroom beter kan opnemen.
Wat is veilig
Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van chroom. De veilige bovengrens die wordt aangegeven is 250 mcg per dag.
De gevolgen van een chroom tekort
Voor zover bekend komt een tekort aan chroom niet voor in Nederland. Bij zeer ernstige ondervoeding kan een tekort aan chroom optreden. Dit kan leiden tot:
- een verhoogde glucoseconcentratie in het bloed
- verhoogde cholesterolwaarden in het bloed
- gewichtsverlies
De gevolgen van te veel chroom
Er zijn geen nadelige effecten bekend van het innemen van te veel chroom.