Met de poten in de klei!

door Suzan Tuinier, voedingsdeskundige |   Column

Klei zou het lichaam reinigen en zorgen dat mineralen beter worden opgenomen. Ik vermoed niet dat klei een prominente plek zal krijgen in de nieuwe schijf van vijf, die over twee weken verschijnt. Toch is er nu al meer aandacht in de media voor klei dan de schijf van vijf zal krijgen, gok ik. De reden: gezonde voeding is niet sexy!

Eerst over die klei. Het zou een geneeskrachtige werking hebben en het lichaam reinigen. Enzymen die erin zitten zouden zorgen dat mineralen goed worden opgenomen. Volgens wetenschappelijke inzichten is dat uiterst onwaarschijnlijk en eigenlijk onmogelijk.

Maar erger vind ik nog dat het eten van klei niet zonder risico is. Want klei bindt zich aan vitamines. Daardoor worden vitamines minder goed opgenomen. Door een grote hoeveelheid klei naar binnen te werken loop je zelfs het risico op een vitaminetekort. De vitamines verlaten namelijk zonder te worden opgenomen het lichaam, samen met de klei.

Niet doen dus, die klei! Maar we kunnen wel iets leren van ‘klei-gate’. Want hoewel het soms droevig is gesteld met het kennisniveau van ‘online voedingsexperts’ lukt hen wel wat ons nog niet lukt. Het krijgen van veel, heel veel aandacht!

Nou hebben wij geen zus die topmodel is. En ook (nog) geen 280.000 volgers op Instagram. Maar we hebben wel een missie: zorgen dat Nederland gewoon zo gezond mogelijk eet. Niet sexy, wel de waarheid: met de poten in de klei. Laat die klei dus maar lekker op de akkers liggen, als voedingsbodem voor heel veel eten dat wél supergezond is!

Volg ons op Instagram