In de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staat uitgelegd wat een gezonde en gevarieerde voeding is. De producten die hierin staan bevatten voldoende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen.

Het is daarom bijvoorbeeld belangrijk om voldoende brood en graanproducten te eten: als je minder dan 4 boterhammen per dag eet, is je inname van vitamine B1 lager dan aanbevolen wordt. Ook je inname van ijzer kan dan lager zijn.

Gezonde voeding en supplementen

Door de Schijf van Vijf toe te passen op wat je eet en drinkt eet je vanzelf gezonder en gevarieerder. Hierdoor krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen.

Vind je het lastig dagelijks volgens de Schijf van Vijf te eten of volg je een dieet waardoor je minder binnenkrijgt? Overweeg dan een vitaminesupplement zodat je altijd genoeg binnenkrijgt.

Vitaminetekort of te veel

Een vitaminetekort komt in Nederland eigenlijk niet voor. Toch loop je een risico op een tekort als je stelselmatig ongezond eet. Voedsel met veel energie bevat niet automatisch ook meer vitamines. Eten en drinken met veel koolhydraten, eiwitten of vetten en weinig vitamines, zoals snoep en tussendoortjes, kan zorgen dat je gewicht toeneemt én leiden tot vitaminetekorten.
Maar ook een teveel aan vitamines is niet goed voor je. Het is namelijk niet zo dat hoe meer vitamines en mineralen je binnenkrijgt hoe gezonder je wordt. Als je gezond en gevarieerd eet is een vitaminesupplement niet noodzakelijk. Neem je een supplement, zorg er dan voor dat je niet meer neemt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Let op je vitamines als je afvalt

De hoeveelheid energie die je nodig hebt hangt van verschillende factoren af:

  • of je een man of vrouw bent
  • hoeveel je per dag beweegt
  • of je zittend werkt of juist beweegt

Om af te vallen moet je meer energie verbruiken dan dat je binnenkrijgt via je eten en drinken. Het kan daarbij helpen om minder van bepaalde voedingsmiddelen binnen te krijgen, of ze helemaal weg te laten. Een dieet dus.

Maar als je langdurig een dieet volgt, kan het zijn dat je te weinig van bepaalde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Let daarom altijd op of je genoeg van alle elementen binnen de Schijf van Vijf binnenkrijgt, ook als je een dieet volgt. Zo levert je dieet niet alleen voldoende vitamines en mineralen, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor voldoende vezels, eiwitten en vetten.

Er zijn ook laag-energetische dieetvoedingen en maaltijdvervangers. Aan deze dieetvoedingen zijn strenge eisen gesteld met betrekking tot de hoeveelheid vitamines en mineralen die ze moeten bevatten. Per dag bevatten deze producten tenminste 1 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen.