De huid is ons grootste orgaan. Het beschermt je tegen gevaarlijke stoffen en straling van buitenaf en zorgt ervoor dat je temperatuur en vochthuishouding op peil blijft. Een gezonde en frisse huid zien er niet alleen goed uit, het is ook een teken dat je gezond bent.  

Gemiddeld zitten er zo’n 100.000 haren op ons hoofd. Hiervan verliezen we er per dag wel 50 tot 100! Dit zijn vooral haren die ‘op’ zijn en waar een nieuwe haar voor in de plaats komt. Een haar gaat zo’n 2 jaar mee. Een beetje haaruitval is daarom heel gewoon en geen reden tot paniek. In bepaalde periodes kun je wat meer haar verliezen, bijvoorbeeld door seizoensinvloeden of wanneer je net bevallen bent van een kindje. Ook een tekort of juist een teveel aan vitamines kan leiden tot haaruitval.

Je vingernagels groeien maandelijks zo’n 3,5mm, je teennagels zo’n 1,6mm. Net als je haar groeien ook je nagels in verschillende periodes in het jaar sneller en langzamer. In de zomer groeien je nagels over het algemeen sneller dan in de winter. Ook groeien de nagels van mannen sneller dan die van vrouwen. De grote uitzondering hierop is wanneer een vrouw zwanger is: dan groeien haar nagels namelijk sneller dan die van een man.  

Vitamines en mineralen voor huid, haar & nagels

Onze huid, ons haar en onze nagels lijken qua structuur veel op elkaar en ze hebben dezelfde voedingsstoffen nodig. Deze 9 vitamines en mineralen laten je stralen!

  • vitamine a: voedt je huid (van binnenuit).
  • vitamine b2: helpt bij het gezond houden van je huid.
  • vitamine b3: helpt ook bij het gezond houden van je huid.
  • vitamine b8: is belangrijk voor je huid en voor de conditie van je haar.
  • vitamine c: is van belang voor de vorming van collageen wat je huid verstevigt.
  • zink: is goed voor je haar en nagels en belangrijk voor je huid.
  • jodium: ondersteunt het herstellend vermogen van je huid.
  • seleen: is goed voor je haar en nagels.
  • koper: bevordert de normale pigmentatie van de huid.

Smeren met vitamines?

Er zijn veel huidcrèmes te koop die een mooie huid beloven. Aan sommigen van deze crèmes zijn vitamines toegevoegd en geadverteerd wordt dat deze vitamines via je huid worden opgenomen en plaatselijk inwerken.

Helaas is het niet zo eenvoudig. Je huid is een heel sterke barrière die je lichaam beschermd tegen allerlei stoffen en straling van buitenaf. Dit betekend dat de vitamines in deze crèmes alleen door je huid kunnen doodringen als ze zéér hoog gedoseerd zijn. Zijn ze dat niet, dan houdt je huid ze tegen.

Wil je dus een huidcrème met vitamines die daadwerkelijk effect heeft, zoek dan naar een crème met een uitzonderlijk hoge concentratie vitamines. Alleen dan kan het je helpen je huid te verzorgen.

Wat ook helpt: gezond eten. Want de vitamines en mineralen die je via je eten binnen krijgt worden door je lichaam opgenomen en deze vinden vanzelf de weg naar je huid. Zo zorg je dus van binnenuit voor je huid.

Multivitamine

Met een gezonde voeding krijg je alle vitamines en mineralen binnen die je lichaam nodig heeft. Zo kan je lichaam ervoor zorgen dat je haar sterk en glanzend is, je huid zacht en stralend blijft en je nagels lang en sterk groeien. Mocht je het niet redden iedere dag de volledige Schijf van Vijf na te leven, overweeg dan je voeding aan te vullen met een multivitamine. Zo weet je zeker dat het met je voorraad aan beauty-vitamines wel goed zit.