Als je sport verbruik je door de inspanning niet alleen meer zuurstof, maar ook meer energie. Je hebt dus meer voeding nodig en daarmee samenhangend meer vitamines en mineralen. Als je gezond en gevarieerd eet krijgt automatisch ook voldoende vitamines en mineralen binnen. Maar uit onderzoek blijkt dat het niet alle sporters lukt om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.
Vitamines en mineralen voor sporters
Naast energie uit voeding hebben we ook behoefte aan vitamines en mineralen. De verhoogde behoefte aan energie hangt direct samen met een verhoogde vitaminebehoefte. Als de hogere energiebehoefte wordt aangevuld met eenzijdige voeding (bijvoorbeeld rijk aan koolhydraten maar met weinig vitamines), dan kan een vitaminetekort ontstaan. Er is een aantal vitamines en mineralen die aandacht verdienen.
Een tekort aan magnesium kan bij sporters krampen in de spieren veroorzaken. Het gebruik van een supplement met magnesium kan dan het proberen waard zijn. Let hierbij wel op dat de maximaal veilige dosis voor magnesium uit supplementen en verrijkte voedingsmiddelen: 250 milligram per dag is. Door deze producten kan namelijk een overschot aan magnesium optreden.
Calcium zorgt voor sterke botten en voor het goed functioneren van je spieren. Een val is zo gemaakt, dus neem dagelijks twee glazen melk en een plak kaas om te zorgen dat je niet (ernstig) geblesseerd raakt.
Tijdens het sporten verliest het lichaam natrium en kalium via zweet. Deze twee mineralen zijn nodig voor de vochthuishouding in het lichaam. In de dagelijkse voeding zit over het algemeen voldoende van deze mineralen.
Supplementen voor sporters
Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat bij een gezond voedingspatroon en een normale vitaminestatus extra vitamines de prestatie verbeteren, kracht of uithoudingsvermogen verhogen of spieren opbouwen.
Maar als sporters een tekort hebben aan vitamines en mineralen dan kan een multivitaminesupplement wél voor betere prestaties zorgen. Dit geldt voornamelijk bij een tekort aan bepaalde B-vitamines en vitamine C.
Wat kunnen we leren van topsporters?
Voor sommige topsporters is het moeilijk om genoeg energie én voedingsstoffen in de juiste verhouding binnen te krijgen. Daarom gebruiken veel topsporters voedingssupplementen. Een recreatieve sporter zal niet snel een tekort aan energie of vitamines krijgen door het vele bewegen. Toch is gezond eten voor iedere sporter belangrijk en kunnen we veel leren van topsporters.
Vitaminesupplementen als doping?
In het verleden is het incidenteel voorgekomen dat sporters bij dopingtests positief werden bevonden, waarbij gedacht werd aan de (onbewuste) inname van deze stoffen via voedingssupplementen. Het gaat daarbij dus niet om de vitamines en mineralen zelf, maar om andere stoffen in de supplementen. Daarom heeft het NZVT, het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport, een lijst opgesteld van supplementen met de bijbehorende batchnummers die geheel vrij zijn van stoffen die als doping worden aangeduid. Deze â nog niet complete - lijst is te bekijken op de website van de Dopingautoriteit.