Mei 2014

Vergrijzing vergroot belang aandacht voeding en ouderen

Voeding en ouderen: door de vergrijzing een steeds belangrijker onderwerp. Een deskundige bij uitstek is Lisette de Groot. Ze is hoogleraar Voeding van de Oudere Mens, verbonden aan Wageningen University & Research centre. Ze vertelt wat de actuele ontwikkelingen zijn. Wellicht het opvallendst: krachttraining helpt!

 

Nieuws over voedingsnormen

Hoeveel vitamines en mineralen hebben we per dag nodig? In Nederland worden deze hoeveelheden bepaald door de Gezondheidsraad. Deze zogenaamde ADH’s, Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden, waren echter voor een deel sterk verouderd. Daarom geeft de raad nu het advies om voor een deel internationale normen te gebruiken. Het Vitamine Informatie Bureau heeft deze normen inmiddels overgenomen.

 

Leidt zoutreductie tot een jodiumtekort?

De overheid vindt dat we minder zout binnen moeten krijgen. Dat lukt onder meer door minder zout aan allerlei voedingsmiddelen toe te voegen – en natuurlijk door zelf minder zout te gebruiken. Maar minder zout zorgt ook voor minder jodium en we moeten voorkomen dat we daarvan te weinig binnenkrijgen. Hoe groot is die kans? En wat kunnen we eraan doen?