VITAMINES & MINERALEN

NIEUWSBRIEF.....

Nummer 9, 2015

Nog wat meer groente en fruit: gaat het lukken?

Wat je niet mag eten en wat je wel moet eten: de media barsten op het ogenblik uit hun voegen met al het voedingsnieuws. Het belangrijkst zijn natuurlijk de splinternieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. We moeten van de Gezondheidsraad nóg wat meer groente en fruit eten: elke dag minstens 200 gram groente en minstens 200 gram fruit. Dat is goed voor hart en bloeddruk en het verlaagt de kans op diabetes en darm- en longkanker.

Achtergrond: weerstandsvitamines werken zo!

Zes verschillende vitamines hebben invloed hebben op de weerstand. Officieel moeten we zeggen dat deze vitamines bijdragen tot een normale werking van het immuunsysteem, want dat is de claim die de EFSA (European Food Safety Authority) heeft goedgekeurd. Hoe doen deze vitamines dat? Hoe zorgen ze dat we in de herfst niet verkouden worden?

Vitamines in herfstgroente

Het is herfst! Het wordt kouder en natter, maar gelukkig is lekkere verse groente van Hollandse bodem volop verkrijgbaar. Goed voor het milieu, want die groenten hebben geen duizenden kilometers hoeven afleggen voordat ze op je bord liggen. En gezond, want ze zitten vol vitamines en mineralen. Maar, welke soort kun je het beste kiezen? Het Vitamine Informatie Bureau analyseerde verschillende herfstgroenten en keek hoeveel vitamines en mineralen erin zitten.