Langzaam naar vaste voeding

In de eerste maanden heeft je kindje genoeg aan borst- of flesvoeding en wat extra vitamines. Tussen de 4 en 6 maanden wordt het tijd voor de eerste oefenhapjes. Je merkt dat je kleine er klaar voor is als hij met zijn mondje begint te smakken en je het eten uit de mond kijkt. Deze oefenhapjes zijn precies dat, om te oefenen. Ze vervangen de borst- of flesvoeding nog niet. Pas na een jaar is je kleintje klaar om dagelijks met de pot mee te eten.

Supplementen voor baby’s

Borstvoeding is de meest natuurlijke vorm van voeding voor een baby. Via de borstvoeding geef je als moeder bijna alle voedingsstoffen en antistoffen aan je kindje door, specifiek afgestemd op jouw kindje. Ook in flesvoeding zitten vrijwel alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft.

Voor zowel moedermelk als flesvoeding geldt dat er niet genoeg vitamine D en K in zit en het verstandig is je baby extra vitamines te geven.  

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Te weinig vitamine K kan bij een baby voor bloedingen zorgen. Tot dat een baby 12 weken oud is (3 maanden) adviseert de Gezondheidsraad een vitamine K-supplement.

Vitamine D nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van je baby. Omdat er niet genoeg vitamine D in borst- of flesvoeding zit, wordt vanaf week 1 een vitamine D-supplement aangeraden.

 BorstvoedingFlesvoeding
Vitamine D10 mcg per dag10 mcg per dag
Vitamine K - t/m 12 weken150 mcg per dag

alléén bij minder dan
500 cc flesvoeding:
150 mcg

Vitamines en mineralen voor baby's

In het overzicht aan de rechterkant van de pagina zie je hoeveel vitamines en mineralen baby's precies nodig hebben per dag.