Aandacht voor jezelf

Na de bevalling is het belangrijk om aandacht aan jezelf te besteden. Je lichaam heeft de afgelopen 9 maanden keihard gewerkt, waarvan de bevalling die grote finale was. Je lichaam moet herstellen en daarom is een extra belangrijk om goed te letten op je dagelijkse voeding. 

Tip: als je nog erg moe bent na de bevalling kun je een multivitamine nemen naast je dagelijkse voeding. Hierin zit ook extra ijzer. Je hoeft dan geen andere supplementen of kruidendrankjes te nemen. 

Jouw eten en borstvoeding

De keuze voor borstvoeding of flesvoeding is geheel aan jou. Wil je en lukt het je om borstvoeding te geven, houdt er dan rekening mee dat wat jij eet doorgegeven wordt aan je kindje via de moedermelk. Dit geldt niet alleen voor dingen als alcohol en pittig eten, maar ook voor de vitamines en mineralen die je binnenkrijgt.

Als je borstvoeding geeft heeft je lichaam meer vitamines en mineralen nodig, omdat je ze ook doorgeeft aan je kindje. Naarmate je kindje groeit, verandert zijn behoefte aan voedingsstoffen. Jouw borstvoeding verandert met deze groei mee. Als je niet genoeg, gezond en gevarieerd eet gaat dit in eerste instantie niet ten koste van wat jij via de borstvoeding doorgeeft aan je kleintje. Het gaat wél ten koste van jouw eigen lichaam. Het is dus verstandig om tijdens de periode van borstvoeding meer vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Supplementen als je borstvoeding geeft

Er zijn speciale vitaminesupplementen op de markt voor vrouwen die borstvoeding geven. In deze supplementen is de hoeveelheid vitamines en mineralen precies afgestemd op wat jij op dat moment nodig hebt voor jezelf én je kleintje.

Vitamines en mineralen als je borstvoeding geeft

In het overzicht aan de rechterkant van de pagina zie je hoeveel vitamines en mineralen vrouwen die borstvoeding geven per dag nodig hebben.