10 x vitaminerijke wintergroentes

Wat doet het seizoen met jouw groente?

Veel mensen denken er niet over na, maar de seizoenen bepalen welke groenten het beste smaken en het meest duurzaam zijn. Wat betekent dat voor jouw bord?

Slim kiezen: lokaal en seizoensgebonden

Nederland importeert jaarlijks zo'n 1,2 miljard kilo groenten en fruit, terwijl we het dubbele daarvan exporteren. Handel is ingewikkeld, maar één ding is duidelijk: voordat een groente op je bord ligt, is er al veel energie in gestoken - zeker in de teelt en het transport. Hoe minder kilometers een groente aflegt, hoe duurzamer. Kies dus liever voor een biologische winterwortel uit Nederland dan voor sperziebonen uit Kenia.

Wintergroente van het land

Wintergroenten worden in Nederland geteeld op de volle grond. Soorten zoals pastinaak, knolselderij en boerenkool kunnen prima groeien bij lage temperaturen. Sterker nog, boerenkool wordt zelfs lekkerder als er vorst overheen is geweest. Dat is geen fabeltje. Bij dalende temperaturen slaan planten meer suikers op, wat de smaak beïnvloedt. Hoe kouder het wordt, hoe meer suikers zich ophopen.

Wie niet kan wachten op de eerste nachtvorst, kan een versgeplukte stronk boerenkool kort in de diepvries leggen. De cellen in de bladeren blijven namelijk nog even actief en reageren alsof ze buiten in de kou staan. Dit effect duurt echter niet lang, omdat de plant zonder wortels geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Het heeft dus geen zin om een zak gesneden boerenkool een nacht in de vriezer te leggen.

Vitaminebommetjes

Wintergroenten zitten boordevol vitamines. Wist je dat een portie gekookte spruitjes (200 gram) ruim 2,5 keer zo veel vitamine C bevat als een sinaasappel? Dat maakt spruitjes een echte vitamine vitamineboost voor je weerstand in de winter!

Top 10 wintergroente

Ook andere wintergroenten zijn rijk aan vitamines. Het Vitamine Informatie Bureau stelde een top 10 samen met wintergroente die goed zijn voor het milieu en rijk zijn aan vitamines en mineralen

1. Spruitjes zijn een van de meest voedzame wintergroenten. Ze bevatten veel vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium.

2. Boerenkool is een echte vitaminebom en bevat bijna alle vitamines en mineralen. Vooral (pro)vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium zijn ruim vertegenwoordigd. Heerlijk tussen een salade! 

3. Winterpostelein is rijk aan (pro)vitamine A, foliumzuur, kalium, calcium, ijzer en magnesium, wat het een uitstekende keuze maakt voor een gezonde voeding.

4. Groene kool bevat relatief veel vitamine B1, B2, foliumzuur en vitamine C, waardoor het een waardevolle aanvulling is op je winterse maaltijden.

5. Knolselderij bevat veel vitamine B6, foliumzuur en ijzer.

6. Koolraap bevat vooral vitamine C en calcium. Lekker geroosterd uit de oven, in een stamppot of door een salade.

7. Pastinaak bevat vitamine B1, B3 en magnesium. Heerlijk geroosterd, in een romige soep of als puree.

8. Prei is rijk aan vitamine B6 en foliumzuur. Lekker gestoofd, in een ovenschotel of door een hartige taart.

9. Zuurkool bevat vitamine B6, vitamine C en calcium. Klassiek in stamppot, maar ook fris in een salade met appel en walnoten.

10. Winterwortel is vooral rijk aan (pro)vitamine A. Lekker geroosterd, in een salade of als romige wortelsoep.

 Bronnen:

 1. www.milieucentraal.nl/groente-en-fruitkalender

 2. http://nevo-online.rivm.nl