10 x wat je moet weten over vitamine D

  Tips

Vitamine D is zonder twijfel de meest populaire vitamine op het moment. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, en in Google wordt er veel meer gezocht op de zoekterm 'vitamine D. Medische professionals raden steeds vaker mensen aan om extra vitamine D te slikken. Dat is maar goed ook, want een groot deel van de Nederlanders heeft extra vitamine D nodig. Het Vitamine Informatie Bureau krijgt veel vragen over vitamine D. We zetten de 10 meest gestelde vragen, en de antwoorden, op een rij.

1. Wat is vitamine D?

Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

2. Haal ik vitamine D uit de dagelijkse voeding?

Vitamine D komt voor in je dagelijkse voeding. Ongeveer eenderde deel van de hoeveelheid vitamine D die je op dag nodig hebt haal je uit de dagelijkse voeding. Vooral vette vis (zoals zalm, haring en makreel) is rijk aan vitamine D. Eieren bevatten redelijk wat vitamine D, melk en melkproducten nauwelijks. Aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten wordt vitamine D toegevoegd.

3. Wie heeft extra nodig vitamine D nodig?

Het Vitamine Informatie Bureau gaat uit van de adviezen van de Gezondheidsraad. Deze groepen krijgen het advies om extra vitamine D te nemen in de vorm van een supplement.

 

10 microgram extra vitamine D per dag:

  • Alle kinderen tot hun vierde verjaardag
  • Zwangere vrouwen
  • Iedereen met een donkere of getinte huid tot 70 jaar
  • Iedereen die niet dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur buitenkomt
  • Iedereen die buiten zijn of haar handen en hoofd bedekt
  • Vrouwen boven de 50 jaar

20 microgram extra vitamine D per dag:

  • Iedereen boven de 70 jaar
 

 

4. Zijn er verschillende vormen van vitamine D?

Vitamine D3, ook wel cholecalciferol, is de vorm van vitamine D die het meest wordt gebruikt in supplementen. Er bestaat ook vitamine D2, ergocalciferol, deze vorm is wat minder goed opneembaar, maar wel volledig plantaardig.

5. Maak je in de zon vitamine D aan?

Vooral tussen april en oktober maakt je huid onder invloed van de zon vitamine D aan. Maar probeer het hele jaar door iedere dag een kwartier tot een half uur per dag naar buiten te gaan tussen 11 en 15 uur. Het is namelijk een goede gewoonte om dagelijks buiten te zijn.

6. Donkere of getinte huid?

Een getinte of donkere huid maakt minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht. Op de Fitzpatrick-schaal is dit huidtype IV, V, VI. Als vuistregel kun je stellen dat dit een huid is die niet verbrandt voor hij bruin wordt.

7. Wanneer spreek je van een vitamine D tekort?

Bij een calcidiolwaarde van 50 nmol/liter.

8. Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine D?

Vitamine D bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten. Wanneer vitamine D ontbreekt, verlopen deze processen trager, hetgeen resulteert in rachitis (Engelse ziekte, een skeletafwijking) bij kinderen en verweking van de botten (osteomalacie) bij volwassenen. Een tekort aan vitamine D kan osteoporose veroorzaken. Osteoporose is botontkalking die op latere leeftijd optreedt en die vooral bij vrouwen de kans op botbreuken verhoogt. Studies bij oudere vrouwen tonen aan dat extra vitamine D, aanvullend op de dagelijkse voeding, het risico op botbreuken verkleint. Tot slot kan ernstig vitamine D-gebrek spierzwakte en spierkrampen veroorzaken.

9. Zit er ook vitamine D in een multivitamine?

In multivitamines zit vitamine D. In multivitamines voor de risicogroepen zit meestal een aangepaste hoeveelheid vitamine D.

10. Kan ik ook teveel vitamine D binnenkrijgen?

Een langdurige te hoge inneming van vitamine D kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Verder veroorzaakt een hoge inneming van vitamine D misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. Nadelige effecten als gevolg van een overmaat aan vitamine D zijn echter zeer zeldzaam.