5 Tips bij vervelende zomerkwaaltjes

  Tips

Roodverbrand, gemene spierpijn of ineens snipverkouden: zo wordt de zomer een stuk minder leuk. Gelukkig kun je er best iets aan doen. Geen paniek dankzij de 5 tips van het Vitamine Informatie Bureau.

1. Zomerverkoudheid

De ene dag is het bloedheet en de andere dag is het opeens veel koeler. Je lichaam heeft in de zomer vaak te maken met wisseling in temperatuur. Juist daardoor ben je vatbaarder voor virussen, zoals het verkoudheidsvirus. Zorg voor een goede basisweerstand. Doe de weerstandscheck om te kijken hoe het op dit moment gesteld is met jouw weerstand.

2. Minder eetlust

Door de warmte heb je vaak minder trek in eten. Neem een lichte maaltijd, maar zorg wel dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt. Kies bijvoorbeeld voor zomerfruit, dat is lekker licht en zit vol met vitamine C. Heb je het idee dat je te weinig binnen krijgt, dan kun je altijd tijdelijk kiezen voor een laaggedoseerde multivitamine, ter aanvulling.

3. Verbranden

De zon zorgt ervoor dat we zelf via onze huid vitamine D maken. Goed voor onze botten en tanden en voor onze weerstand. Helaas is er ook een ‘maar'. De huid kan verbranden door teveel zon, en dat willen we natuurlijk niet. Smeer je daarom goed in!

4. Spierpijn en spierkrampen

Een iets langer kanotochtje dan verwacht of iets te fanatiek gesport? Op vakantie worden veel mensen geplaagd door spierpijn. Niet altijd te voorkomen, maar wist je dat het magnesium, een mineraal, spierkrampen wel kan verminderen? Vooral sporters kunnen hier baat bij hebben.

5. Hooikoorts

Hooikoorts veroorzaakt jeukende of tranende ogen, loopneuzen en niezen. En daar zit je nou net niet op te wachten als je lekker buiten bent. Deze klachten ontstaan door allergische reactie van de slijmvliezen op stuifmeel uit de natuur. En laten deze stuifmeelproducerende planten nou net tot bloei komen bij zonnig en droog weer. Gelukkig zijn er goede medicijnen en hoef je niet constant met branderige rode ogen en een loopneus rond te lopen. Mogelijk spelen vitamine D en vitamine E een rol bij het ontstaan van allergie en het verlichten van de klachten. Aanvullend onderzoek is nodig om hier meer duidelijkheid over te krijgen.