5 vragen over vitamine D en zonlicht

  Vraag en Antwoord

Heerlijk, die zon op je huid. En nog goed voor je ook: als de zon op de huid schijnt maakt je lichaam vitamine D aan. Over hoe dat precies werkt krijgen we bij het Vitamine Informatie Bureau vaak vragen. We beantwoorden de 5 meest prangende vragen over de aanmaak van vitamine D.

1. Maak je in de lente al vitamine D aan?

Ja! Het lichaam kan vitamine D maken onder invloed van zonlicht. Uit de ultraviolette straling wordt via de huid vitamine D aangemaakt. Dat gebeurt als de zon hoog genoeg staat: vanaf maart tot november. Om te weten of je vitamine D aanmaakt kun je kijken naar je eigen schaduw. Is deze korter dan je eigen lengte dan maak je vitamine D aan.

2. Kun je ook teveel vitamine D aanmaken als je heel lang in de zon zit?

Nee! Als je genoeg vitamine D hebt aangemaakt stopt het lichaam met de productie ervan. Het is best lastig om in te schatten hoeveel vitamine D je aanmaakt. Dat komt doordat dit af hangt van verschillende factoren, zoals het moment van de dag, hoe lang je buiten bent, maar ook van je leeftijd en je huidskleur.

3. Hebben mensen met een donkere of getinte huid meer vitamine D nodig?

Ja! De oudere huid is minder goed in staat om vitamine D aan te maken. Ook mensen met een donkere huid maken minder vitamine D aan. Daarom hebben vrouwen boven de 50 jaar, mannen boven de 70 jaar en iedereen met een donkere of getinte huid extra vitamine D nodig. Lees meer over de groepen die extra vitamine D nodig hebben.

4. Als je je insmeert met anti-zonnebrandcreme, maak je dan minder vitamine D aan?

Ja! Als je zonnebrandcrème gebruikt kan je huid minder vitamine D maken. Zonnebrandcrème beschermt je tegen schadelijke UV-B straling. Maar het is precies diezelfde UV-B straling waaruit je huid vitamine D maakt. Maar tussen helemaal geen zon en héél veel zon zit natuurlijk een groot verschil, en meer dan een kwartier tot een half uur zon heb je voor je dagelijkse dosis vitamine D niet nodig. Alleen als je dag in dag uit consequent een dikke laag anti-zonnebrandcreme zou gebruiken loop je kans op een vitamine D-tekort.  En wist je dat je ook op bewolkte dagen vitamine D aanmaakt? Op die dagen smeert niemand zich in.

5. Kun je een vitamine D-tekort ontwikkelen als je nauwelijks buiten komt

Ja! Als je weinig buitenkomt, of je handen en je hoofd bedekt als je buiten bent, loop je het risico op een vitamine D tekort. Het is belangrijk om tussen 11 en 15 uur een kwartier tot een half uur buiten te zijn met je handen en je hoofd onbedekt.