6 vitaminerijke zomervoedingsmiddelen

  Tips

Heerlijk al die lekkere, verse zomergroenten en dat zomerfruit. Paprika, boontjes, doperwten, courgette, bessen, pruimen en meloen…het is allemaal volop verkrijgbaar nu. En weet je wat zo mooi is? Ze zitten bomvol vitamines! Dit is onze top 6 van vitaminerijke zomerproducten.

1. Wortel, een absolute winnaar

Je hebt vast wel eens gehoord dat wortels goed zijn voor de ogen. Dat komt omdat er veel bèta-caroteen (pro-vitamine A) inzit. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen. Ook abrikozen en snijbiet bevatten veel bèta-caroteen, maar wortel is de absolute winnaar.

2. Doperwten, klein maar fijn

Van de zomergroenten bevatten doperwten relatief veel B-vitamines. Een groep vitamines die er onder andere voor zorgt dat er energie vrijkomt in ons lichaam. Al ooit eens een salade gemaakt met doperwten? Heerlijk fris, na een actieve zomerdag!

3. Paprika, de onbetwiste vitamine C-bom

Citrusfruit kennen we allemaal als het gaat om vitamine C. Maar wist je dat paprika meer vitamine C bevat? Met name rauwe, rode paprika  is een echte vitamine C-bom. Heerlijk in een salade of als  frisse snack. Een ook nog eens goed is voor je weerstand.

4. Snijbiet, een verrassende zomergroente

Snijbiet is misschien een minder bekende groente, maar wel een die boordevol vitamine K en foliumzuur zit. Belangrijk voor ons bloed, zenuwstelsel en het immuunsysteem. Snijbiet is een verrassend veelzijdige groente, die op verscheidene manieren kan worden bereid. Lekker als zomerstamppot.

5. Zwarte bessen, rijk aan vitamine C

Bessen zijn er in allerlei kleuren en smaken, waarvan de zwarte bes is een gezonde, vitamine C-rijke variant. Deze bes heeft een beetje een wrange smaak, maar als je hem verwerkt komt er een heerlijke smaak tevoorschijn. Maak er bijvoorbeeld eens bessensap of -gelei van. Dat wordt smullen. 

6. Pruimen, een heerlijk tussendoortje

Pruimen zijn een lekker tussendoortje dat veel vitamine E bevat. Vitamine E hebben we nodig voor onze rode bloedcellen en het helpt om onze weefsels in stand te houden. Heb je teveel gekocht of is je oogst van pruimen te groot, dan kun je er heerlijke jam van maken. Kun je er ook in de winter nog van genieten.