Kinderen eten nog steeds te weinig groenten en fruit

  Nieuws

Kinderen eten meer groente en fruit dan vijf jaar geleden. Dat is goed nieuws. Maar uit de Gezondheidsenquête van het CBS en het RIVM blijkt óók dat het nog niet genoeg is. Slechts vier van de tien kinderen in Nederland eten namelijk iedere dag volgens de Schijf van Vijf. De rest eet te weinig groente, fruit en vis.

Grote verschillen

Als kinderen gezond en gevarieerd eten krijgen ze alle vitamines en mineralen binnen die ze nodig hebben. Maar uit deze nieuwe gegevens blijkt dat dit in de praktijk vaak gemakkelijker is gezegd dan gedaan. Slechts 40% van de kinder tot 12 jaar eet elke dag genoeg fruit en groente. En iets meer dan de helft eet genoeg vis. Maar er zijn grote verschillen. Jonge kinderen eten de aanbevolen hoeveelheden fruit wel, maar slechts 20% van de kinderen van 9-12 jaar doet dat.

Goede ontwikkeling

Hoewel we er nog lang niet zijn, vindt het Vitamine Informatie Bureau het wel een goede ontwikkeling dat kinderen meer groente en fruit eten. Want voeding is de belangrijkste basis om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. En groente en fruit leveren daar een belangrijke bijdrage aan.

Multivitamine

Lukt het niet om elke dag gezond en gevarieerd te eten, dan kan aanvulling in de vorm van een multivitamine nuttig zijn. Dat zorgt er in elk geval voor dat je kind alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die het nodig heeft. Het is wel verstandig om op de dosering te letten. Kies bij voorkeur geen suppelement met een hoge dosering vitamines en mineralen. 

Meer weten hierover? Lees dan ook: Kindervitamines: hoe zit het?

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek