Paddenstoel vol vitamine D door UV-boost!

  Nieuws

In één seconde kun je een paddenstoel helemaal volstoppen met vitamine D, dankzij UV-straling. Ongelofelijk, maar waar. Amerikaanse onderzoekers toonden het aan. Ze stelden paddenstoelen bloot aan korte UV-flitsen. Het resultaat van die boost: binnen een seconde werd een gewone paddenstoel omgetoverd tot een superpaddenstoel boordevol vitamine D. Eén portie bevatte daarna meer dan je dagelijks nodig hebt!

Het licht op de paddenstoelen zorgt dat ergosterol, een stof die in de paddenstoelen voorkomt, wordt omgezet in vitamine D2. Bij mensen werkt dit ongeveer net zo, alleen maakt onze huid vitamine D3. Daarom is de zon, als je het niet overdrijft, zo gezond. Vitamine D2 wordt minder goed opgenomen dan vitamine D3.

Deze superpaddenstoelen zijn nog niet op de markt. Tot die tijd moeten we het hebben van onze eigen vitamine D-aanmaak en van voedingsmiddelen rijk aan vitamine D. Voldoende naar buiten dus en eens per week vette vis op het menu. Voor veel mensen is voldoende buiten zijn en voedingsmiddelen met vitamine D eten niet voldoende. Ze hebben iedere dag extra vitamine D nodig en krijgen het advies om een supplement met vitamine D te nemen. Dagelijks 10 of 20 microgram per dag. Lees hier of en hoeveel extra vitamine D je nodig hebt.

Trouwens, je kunt zelf ook paddenstoelen met vitamine D opladen! Laat champignons, of een andere soort, gewoon in de zon drogen. Er ontstaat dan zeker geen superpaddenstoelen, maar alle beetjes vitamine D zijn meegenomen.