Nieuw advies: extra foliumzuur en vitamine D bij zwangerschap

  Zwanger

Het was al bekend, maar de Gezondheidsraad herhaalt het nog eens in een nieuw advies: je moet beginnen met het slikken van een supplement met extra foliumzuur als je van plan bent om zwanger te worden, en je hebt de hele zwangerschap een supplement met extra vitamine D nodig. Daarnaast moet je zorgen voor voldoende calcium, jodium en ijzer.

Beter naleven

Extra foliumzuur voorafgaand aan de conceptie en in het begin van de zwangerschap verkleint onder meer het risico op een open ruggetje bij je kindje. Vitamine D-suppletie lijkt volgens de Gezondheidsraad de risico’s op zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht voor de zwangerschapsduur en astma-achtige symptomen bij het kind te verlagen. De adviezen bestonden al langer, maar de Gezondheidsraad ziet in de praktijk dat ze nog onvoldoende worden nageleefd. Daarom vraagt de Gezondheidsraad daar bij het verschijnen van dit nieuwe advies extra aandacht.

Minder risico

Ook wijst de Gezondheidsraad op het belang van voldoende calcium, jodium en ijzer. In de tweede helft van de zwangerschap verkleint calcium de risico’s van een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte. Jodium is tijdens de gehele zwangerschap nodig voor de groei van de foetus en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede. Als het structureel niet lukt om deze mineralen via de voeding binnen te krijgen, is een supplement aan te bevelen. En als aanvulling met meerdere vitaminen en mineralen nodig is, kan het volgens de Gezondheidsraad praktisch zijn om een combinatiesupplement te gebruiken.

Kijk hier wat je precies nodig hebt.

Meerw eten? Doe hier de Zwangerschaps Vitaminetest