Vitamines op school

  Nieuws

Schoolkinderen zijn volop in de groei en kunnen alle voedingsstoffen dus goed gebruiken. Vooral vitamines en mineralen! Hoe zorg je dat ze alles binnenkrijgen? Zorg er samen met het Vitamine Informatie Bureau voor dat ze volop vitamines binnenkrijgen, daar worden ze groot van!

Een goede start!

Een ontbijt is de beste start van de dag voor een schoolkind. Want als je zo’n ontbijt slim samenstelt, krijgt je kind al snel 15% van de vitamines binnenkrijgt die per dag nodig zijn. Waaruit bestaat zo’n goed ontbijt? Volgens het Voedingscentrum is dat: iets te drinken, granen, fruit en zuivel. Dat kan bijvoorbeeld een besmeerde bruine boterham met kaas en een beker vers sinaasappelsap zijn. Of een bordje havermoutpap met stukjes appel en een kop thee. Of een kom yoghurt met aardbeien en muesli, met een glaasje water. Een goed ontbijt zorgt voor meer concentratie op school en brengt de spijsvertering op gang. Geef zelf het goede voorbeeld en eet gezellig mee aan de ontbijttafel. Want voor pa en ma is dat ook gezond!

Overblijven: tips van de overblijfkracht

Kor Goutbeek is al jaren overblijfkracht, eerst op de basisschool van zijn zoons en nu op twee scholen in Nijmegen. Hartstikke leuk werk, vindt hij: ‘En heel gevarieerd, want geen school is hetzelfde en geen kind trouwens ook. Wat broodtrommeltjes betreft zie ik ook veel variatie. Sommige kinderen krijgen van hun ouders wel acht boterhammen mee en zijn de hele pauze bezig om die weg te werken. Andere kinderen klagen over wat er op hun brood zit of worden juist verwend met lekkere hapjes, zoals snoep, koek of drinkyoghurt. Ik hamer bij de kinderen altijd erg op het belang van drinken. Het draait niet alleen om eten bij de overblijf, dus die beker melk, thee of gewoon water is ook heel belangrijk. Zelf ben ik niet zo’n voorstander van zoete dranken als appelsap of drinkyoghurt. Het zijn dranken met een gezond imago, maar ze bevatten ongemerkt veel suiker en calorieën. Mijn tips: laat een kind zo snel mogelijk zelf zijn brood smeren, geef niet teveel brood mee, zorg dat er altijd fruit in de broodtrommel zit en geef een flesje of bidon water mee.’

Na school: verwenvitamines

Maak er een goede gewoonte van om na school samen met je kind wat fruit te eten. Een kleine fruitsalade, een schijf meloen, wat druiven of een sappig peertje: dat vinden kinderen lekker. Een vast fruitmoment per dag zorgt dat je kind gemakkelijker de aanbeveling van 1,5 stuks fruit haalt en ook vitamines zoals C, foliumzuur en beta-caroteen binnenkrijgt. En heeft je kind zo tegen etenstijd al behoorlijke trek? Geef dan geen chips of koek, maar liever wat rauwe worteltjes of kerstomaatjes, een volkorencracker of een rijstwafel.

Donkere huid: vitamine D

De Gezondheidsraad beveelt voor jonge kinderen extra vitamine D aan, van zuigeling tot de leeftijd van vier jaar. Na de leeftijd van vier jaar haalt een kind in principe voldoende vitamine D uit een gezonde en gevarieerde voeding én uit zonlicht. Dagelijks buiten spelen dus! Als een kind een donkere huidskleur heeft, moet je ook op de basisschool doorgaan met extra vitamine D. In een donkere huid wordt namelijk minder vitamine D aangemaakt onder invloed van zonlicht. Is je kind een matige eter, met misschien te weinig groente of onvoldoende variatie? Een multivitamine is dan misschien een goede aanvulling

Meer weten?

Hier vind je de aanbevelingen voor schoolkinderen van 4-8 jaar en van 9-13 jaar.