10 vragen over zonnevitamine D

  Nieuws

Vitamine D, ook wel de zonnevitamine genoemd, is zonder twijfel de meest populaire vitamine op het moment. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, medische professionals geven er advies over en steeds meer mensen slikken extra vitamine D. Dat is maar goed ook, want een groot deel van de Nederlanders heeft extra vitamine D nodig. Het Vitamine Informatie Bureau krijgt veel vragen over vitamine D. We zetten de 10 meest gestelde vragen, en de antwoorden, op een rij.

1. Wie heeft extra nodig vitamine D nodig?

Het Vitamine Informatie Bureau gaat uit van de adviezen van de Gezondheidsraad. Deze groepen krijgen het advies om extra vitamine D te nemen in de vorm van een supplement.

 

10 microgram extra vitamine D per dag:

  • Alle kinderen tot hun vierde verjaardag
  • Zwangere vrouwen
  • Iedereen met een donkere of getinte huid tot 70 jaar
  • Iedereen die niet dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur buitenkomt
  • Iedereen die buiten zijn of haar handen en hoofd bedekt
  • Vrouwen boven de 50 jaar

20 microgram extra vitamine D per dag:

  • Iedereen boven de 70 jaar
 

2. Is vitamine D3 hetzelfde als vitamine D?

Vitamine D3, ook wel cholecalciferol, is de vorm van vitamine D die het meest wordt gebruikt in supplementen. Er bestaat ook vitamine D2, ergocalciferol, deze vorm is wat minder goed opneembaar, maar wel volledig plantaardig.

3. Als ik zonnebrandcrème gebruik, maak ik dan nog wel vitamine D aan?

Het is verstandig om een zonnebrandcrème te gebruiken om ons te schermen tegen schadelijke UV-B straling. Toch is het dezelfde UV-B straling waaruit vitamine D wordt aangemaakt wanneer deze op de huid straalt. Het is dus ook niet gewenst om helemáál geen zonlicht op de huid te krijgen. Ga op zonnige dagen tussen 12:00 en 15:00 uur niet lang in de volle zon en smeer wel met een zonnebrandcrème.

4. Ik geef borstvoeding, moet ik extra vitamine D slikken?

Het is niet nodig om vitamine D te slikken wanneer iemand borstvoeding geeft. Wel is het van belang dat een vrouw voldoende buiten komt in deze periode. Lukt dit niet, dan is het aan te raden om wel een vitamine D-supplement te nemen. Een multivitamine met daarin alle vitamines en mineralen is ook een goede keuze. In deze levensfase kan een vrouw immers wel wat extra’s gebruiken.

5. Hoe lang moet ik buiten komen en op welk moment van de dag?

Het advies is om iedere dag een kwartier tot een half uur per dag buiten te zijn tussen 11 en 15 uur. Daarbij is het van belang dat handen en hoofd onbedekt zijn.

6. Donkere of getinte huid?

Een getinte of donkere huid maakt minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht. Op de Fitzpatrick-schaal is dit huidtype IV, V, VI. Als vuistregel kun je stellen dat dit een huid is die niet verbrandt voor hij bruin wordt. 

7. Zit vitamine D ook in voeding?

Er zit vitamine D in voeding. Ongeveer 1/3 deel van de hoeveelheid vitamine D die je op dag nodig hebt, haal je uit de dagelijkse voeding. Vooral vette vis (zoals zalm, haring en makreel) is rijk aan vitamine D. Eieren bevatten redelijk wat vitamine D, melk en melkproducten nauwelijks. Aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten wordt vitamine D toegevoegd.

8. Moet ik als ik boven de 50 ben ook extra calcium nemen?

Wanneer iemand voldoende melk en melkproducten neemt is het niet nodig om naast vitamine D ook calcium te slikken. Boven de 50 jaar is het advies om dagelijks in ieder geval een halve liter tot 800 ml melk- of melkproducten per dag te nemen.

9. Zit er ook vitamine D in een multivitamine?

In multivitamines zit vitamine D. In multivitamines voor de risicogroepen zit meestal een aangepaste hoeveelheid vitamine D.

10. Kan mijn baby ook teveel vitamine D binnenkrijgen?

Ouders maken zich soms zorgen over de hoeveelheid vitamine D die hun kind binnenkrijgt als ze opvolgmelk en andere verrijkte producten geven. Voor baby’s ligt de veilige bovengrens op 25 mcg, voor kinderen van 1-11 jaar op 50 mcg per dag. Zowel bij fles- als borstvoeding wordt dagelijks 10 microgram extra vitamine D geadviseerd. Dit advies wordt gegeven, omdat beter iets teveel vitamine D kan worden gegeven dan te weinig.