Geen twijfel over effecten vitamines!

  Nieuwsbrief

Ons lichaam kan niet zonder vitamines; we moeten ze elke dag binnenkrijgen uit een gezonde, gevarieerde voeding. Zo is vitamine C belangrijk voor de weerstand, speelt vitamine D een rol bij de botten en kunnen verschillende B-vitamines helpen bij vermoeidheid. Deze gezondheidsclaims zijn wetenschappelijk bewezen, zegt de EFSA. Dat is de Europese voedsel- en warenautoriteit, een onderzoeksinstituut dat de Europese Commissie adviseert. Recent verschenen er drie publicaties in het vakblad Annals of Internal Medicine. Naar aanleiding daarvan verschenen er berichten in de media dat supplementen niet zinvol zouden zijn. Waar hebben de onderzoekers precies naar gekeken? Het Vitamine Informatie Bureau zet het op een rij.

Preventie van chronische aandoeningen

In een van de onderzoeken zijn tientallen studies op een rij gezet naar het effect van diverse vitaminesupplementen op chronische ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. Meestal ging het om supplementen met één of enkele vitamines. De onderzoekers concluderen dat er weinig bewijs is voor een preventief effect. Wel is in twee studies een klein, significant effect van multivitamines gevonden: bij mannen ging een multivitamine gepaard met een kleinere kans op kanker. Dat er alleen bij multivitamines een effect is gevonden, is eigenlijk heel logisch. Het draait om een combinatie van alle vitamines en mineralen, die in het lichaam met elkaar samenwerken.

De tweede studie is specifiek uitgevoerd bij mensen die al eerder een hartinfarct hadden gehad. De conclusie: een hoog gedoseerd vitaminesupplement had geen effect op nieuwe problemen aan hart- en bloedvaten. Het Vitamine Informatie Bureau raadt aan om te kiezen voor een normaal gedoseerd supplement (100% tot 300% ADH) ter aanvulling op de voeding. Van nog meer vitamines word je niet extra gezond en het is in elk geval verstandig om niet te kiezen voor hoeveelheden boven de veilige bovengrens.

Cognitieve achteruitgang 

In de laatste studie bleek een multivitaminesupplement cognitieve achteruitgang niet te voorkomen. Deze studie is uitgevoerd bij mannelijke artsen van 65 jaar en ouder uit de Verenigde Staten. De onderzoekers geven aan dat de ongetwijfeld gezonde levenswijze van deze hoogopgeleide mannen van invloed kan zijn op het gebrek aan resultaat.

Waarom zijn vitamines belangrijk?

Vitamines zijn van groot belang voor verschillende functies in het lichaam en ze zijn iedere dag nodig. Niet voor niets heeft de Gezondheidsraad er Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH’s) voor opgesteld. Ze zijn een onderdeel van een gezonde voeding en voor wie het niet lukt om gezond te eten is aanvulling in de vorm van een multivitamine zinvol. In de nieuwe publicaties wordt ook aangegeven dat het gaat om studies onder gezonde mensen zonder bekende tekorten. De onderzoekers geven bijvoorbeeld aan dat toekomstig onderzoek zich zou moeten richten op het effect van supplementen voor mensen die niet gezond eten, van wie vaststaat dat ze vitaminetekorten hebben, of die tot risicogroepen behoren.

Deze groepen hebben extra vitamines nodig:

Sommige bevolkingsgroepen hebben naast hun dagelijkse voeding een supplement nodig, ook al eten zij nog zo gezond. Dat zijn:

  • Vrouwen die zwanger zijn of willen worden: lees meer
  • Baby’s: lees meer
  • Kinderen tot vier jaar: lees meer
  • Vrouwen boven de 50 jaar: lees meer
  • Mannen en vrouwen boven de 70 jaar: lees meer
  • Mensen die niet voldoende buiten komen of hun huid bedekken.
  • Mensen met een donkere of getinte huid.
  • Veganisten: lees meer

Daarnaast zijn er groepen die extra op hun (eet)gewoontes moeten letten vanwege een grotere kans op een vitaminetekort; (top)sporters, lijners, ouderen, rokers, vegetariërs, zieken en medicijngebruikers. Het beste is om de (eet)gewoontes aan te passen, maar als dit niet lukt, dan kan een multivitamine voor aanvulling zorgen.

Bewezen claims

De Europese voedsel- en warenautoriteit keurde bijvoorbeeld deze claims voor vitamines goed:

A

helpt om scherp te blijven zien en voedt de huid van binnenuit

B1

heeft een gunstige werking op het hart

B2, B3, B5, B6 en B12

ondersteunen het energieniveau en helpen vermoeidheid te verminderen

B8

draagt bij aan een normale haargroei

C

stimuleert het immuunsysteem (de weerstand)

D

verhoogt de opname van calcium (kalk) in de botten

E

helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht

K

speelt een rol bij de botaanmaak

Zie hier het volledige overzicht van alle goedgekeurde claims over vitamines en mineralen.

Bronnen: