Kindervitamines: hoe zit het?

  Tips

In kindermultivitamines zitten soms meer vitamines dan kinderen nodig hebben. De Consumentenbond vergeleek de doseringen van verschillende producten. Een probleem is dat op de verpakking – wettelijk verplicht - de aanbevolen hoeveelheden voor volwassenen staan. En die zijn hoger.

Wat is er aan de hand?

De Consumentenbond keek naar de aanduiding van de hoeveelheid vitamines. Die staat op het etiket, samen met het percentage van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of de nieuwe term DRI (Dagelijkse Referentie Inname). 100% ADH (of DRI) is de hoeveelheid die een volwassene gemiddeld per dag nodig heeft.

Wat vindt het Vitamine Informatie Bureau?

Het Vitamine Informatie Bureau kan zich de verwarring voorstellen: een verpakking van een kindervitamine, met op het etiket de aanbevolen hoeveelheden voor volwassenen. De reden dat dat gebeurt is eenvoudig: de Warenwet stelt het verplicht. Het zou goed zijn als die regel wordt aangepast, zodat er voor kinderen specifieke aanbevelingen op het etiket komen te staan. Want die aanbevelingen zijn er, voor verschillende groepen kinderen – en trouwens ook voor bijvoorbeeld ouderen en voor zwangere vrouwen.

En tot die tijd?

Tot het zover is raden we ouders aan goed te kijken naar de hoeveelheden vitamines en mineralen op de verpakking, en die te vergelijken met de aanbevelingen voor kinderen. Hier vind je per leeftijd hoeveel je kind nodig heeft.

En we snappen best dat je, als je kind niet gezond eet, een aanvulling wilt geven. Dat kan gerust, maar kijk dan wat je kind nodig heeft.