Waar zit veel vitamine D in?

  Tips

Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. 

De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. Ongeveer 2/3 deel van de hoeveelheid vitamine D die we per dag nodig hebben maken we zo aan. Het overige deel halen we uit de voeding.

Waar zit vitamine D in?

Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen erg weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld zalm en makreel). In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

Bronnen:Hoeveelheid (mcg)% ADH
Zalm (120 gram)11110%
Gekookt ei (1 stuk)0,88%
Halvarine (voor 1 snee)0,44%
Roomboter (voor 1 snee)0,060,6%
Halfvolle melk (250 ml)00%