Vitamine K: een belangrijke vitamine

  Nieuws

Vitamine K is een belangrijke vitamine voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling en gezonde vaten. In het nieuws verscheen vandaag het bericht dat veel Nederlanders een tekort hebben aan deze vitamine.

Vitamine K1 en vitamine K2

Vitamine K is onder te verdelen in vitamine K1 (phylloquinon) en verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen). Groene bladgroenten bevatten veel vitamine K1. Daarnaast zit vitamine K1 in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood. Vitamine K2 halen we met name uit kaas, ei, kip, vlees en melkproducten. Supplementen kunnen zowel vitamine K1 als K2 bevatten. Vitamine K wordt voor een deel door de bacteriën in de (dikke) darm gemaakt.

Vitamine K en hart en vaten

Prof. Cees Vermeer van de Universiteit van Maastricht geeft aan dat 40 procent van de bevolking risico zou lopen op schade aan hart- en vaten door vitamine K-tekorten. Een te laag vitamine K-gehalte leidt er toe dat bloedvaten minder elastisch worden en op den duur verkalken. Ook bij bloedvaten rond het hart kan dat optreden. In de media zegt Vermeer ook dat een vitamine K-tekort net zo veel risico’s voor hartproblemen veroorzaakt als twee pakjes sigaretten per dag. Dat zou dan dus gelden voor 40% van de bevolking. Die vergelijking is volgens het Vitamine Informatie Bureau buiten elke proportie. De Universiteit van Maastricht licht in het persbericht niet toe op welk onderzoek de gemelde tekorten gebaseerd zijn. Het RIVM geeft aan dat de inname van vitamine K voldoende lijkt voor de bevolking. Lees het hier.

Volgens Vermeer zijn de hoeveelheden die het RIVM aangeeft inderdaad ruim voldoende als het gaat om bloedstolling, de belangrijkste functie van vitamine K. Voor gezonde botten en vaten hebben we echter meer vitamine K nodig. Zijn advies is daarom om meer groene groenten, kaas en kwark te eten. Dagelijks deze producten eten, voorziet in voldoende vitamine K om ook de botten en vaten gezond te houden.

Wil je weten waar vitamine K nog meer in zit? Bekijk onze vitamine K lijst