4 x zo hou je het zomergevoel vast!

  Tips

Het 'normale' leven komt weer langzaam op gang na de vakantie. Nederland gaat weer aan het werk en de scholen beginnen weer. Gelukkig schijnt het zonnetje nog regelmatig en is het nog lekker weer. Hierdoor hou je het zomergevoel nog even vast. We geven je nog meer tips om zo lang mogelijk na te genieten.

1. Zoek de zon op 

Ga elke dag nog even lekker naar buiten! Wetenschappers zijn het erover eens dat door een gebrek aan licht ons energiepeil daalt. Al in de oudheid werd de invloed van seizoenen op het welzijn van de mens onderkend. Het blijkt dat licht verschillende veranderingen in ons lichaam veroorzaakt die van invloed kunnen zijn op onze gemoedstoestand.

2. Extra vitamine D

Vitamine D speelt een rol bij de productie van hormonen in ons lichaam. Sommige van die hormonen beïnvloeden onze gemoedstoestand. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen een tekort aan vitamine D en depressie. Vitamine D komt in de voeding met name voor in vette vis, halvarine en margarine. Sommige groepen hebben extra vitamine D nodig.

3. 'Het zonnetje in huis' 

Vanaf maart tot november is de zon sterk genoeg om vitamine D in de huid aan te maken. Toch is het advies om het hele jaar door 15 tot 30 minuten per dag buiten te zijn. 

Je kunt het zonnetje in huis halen, want ook onder de zonnebank maakt de huid vitamine D aan. Af en toe onder de zonnebank kan daarom uw klachten verminderen, overdrijf echter niet met het aanbidden van de hoogtezon. Teveel UV-straling kan schadelijk zijn. 

4. Zorg voor een gezonde maaltijd! 

Een aantal vitamines heeft invloed op het voorkomen van vermoeidheid, een verlaagde irritatiedrempel en emotionele instabiliteit. B-vitamines, zoals vitamine B1, B2 en B6 bijvoorbeeld. Deze vitamines komen voor in gezonde voeding. Eet daarom volkorenproducten en vlees en vleeswaren, kaas of melk- en melkproducten. Lukt het niet om iedere dag gevarieerd te eten? Dan kun je een normaalgedoseerde multivitamine ter aanvulling nemen. Daarin zitten ook deze B-vitamines.