Brainpower....

  Weetjes

Vitamines en mineralen hebben veel verschillende functies in ons lichaam. Zo zorgen ze mede dat je weerstand op peil blijft en zorgt vitamine D voor het behoud van sterke botten. Maar wist je dat vitamines ook belangrijk zijn voor je hersenen? We zullen ze eens laten kraken...

Vitamines en onze hersenen

Vitamine B1, B6, foliumzuur (vitamine B11) en B12 zorgen zoor de aanmaak van stoffen die zorgen dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. En ze houden het ‘vetlaagje’ rondom zenuwcellen (myelineschede) in stand.

Ook vitamine C draagt bij draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties en betrokken bij ons leervermogen. Mensen die een ernstig tekort hebben aan vitamine C en daardoor scheurbuik krijgen, blijken namelijk klachten als persoonlijkheidsveranderingen en depressie te kunnen ontwikkelen.

Uit onderzoek blijkt dat vitamine D ook een rol speelt bij onze hersenfunctie. Een tekort aan deze vitamine zou mogelijk het risico op dementie kunnen vergroten. Hoe dat precies werkt is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er dus wel op dat ook vitamine D belangrijk is voor gezonde hersenen.

Mineralen en ons brein

Naast de vitamines zijn ook magnesium, ijzer, jodium en zink belangrijk voor onze hersenen. Ze zijn namelijk goed voor de concentratie en het geheugen. Te weinig ijzer kan er bijvoorbeeld toe leiden dat zuurstof minder goed in ons lichaam wordt getransporteerd wat effect heeft op het geheugen.

Voeding is niet het enige….

Gezonde voeding bevat vitamines en mineralen en draagt zo dus bij aan een gezonde hersenfunctie. Maar ook voldoende bewegen en slaap dragen hun steentje bij.

Hersengymnastiek

Je hersenen ‘actief’ houden is ook belangrijk. Dat kan op allerlei manieren, zoals een taal leren, lezen of geheugenspelletjes doen. En bij dat laatste gaan wij je helpen met ons vitamine-memoryspel. Stuur een e-mail met daarin je naam en adres en ontvang van ons gratis dit unieke spel!