B-vitamines en energie

  Achtergrond

Herkenbaar? Je zit op kantoor en je hebt geen energie meer. Of je kinderen vragen aandacht, maar jij bent hartstikke moe. De reden: je batterij is leeg en je energie lijkt weg. Tijd voor actie!

Er zijn meerdere vitamines en mineralen die je helpen je accu in je lijf weer op te laden. Vitamine C, ijzer, magnesium en B-vitamines zorgen er samen voor dat jouw energieniveau op pijl blijft. In dit artikel leggen we de focus op B-vitamines. Wat doen deze vitamines in je lichaam en waar kunnen ze je helpen om je weer energieker te voelen?

Welke B-vitamines zijn er?

Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B bestond, maar nu weten we wel beter! Er zijn maar liefst 8 verschillende B-vitamines, namelijk: thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B8), foliumzuur (B11) en cobalamine (B12).

Waar zitten B vitamines in?

B-vitamines zijn zogeheten essentiële vitamines. Dit houdt in dat we slechts een klein deel kunnen opslaan in ons lichaam en dus afhankelijk zijn van de inname van deze vitamines via de voeding. B-vitamines komen voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals groenten, granen, vlees en noten. Zie hieronder de belangrijkste bronnen per B-vitamine.

 

Vitamine

Voedingsmiddel 

B1

Varkensvlees, volkoren brood, zilvervliesrijst 

B2

Broccoli, melk, ei 

B3

Noten, varkensvlees, vis 

B5

Rundvlees, aardappelen, melk 

B6

Bananen, bruin brood, noten 

B8

Noten, sojabonen, eieren

B11

Spinazie, spruitjes, broccoli, ei

B12

Vis, vlees, zuivel, ei (enkel dierlijke producten)

Een boost van B

B-vitamines activeren de natuurlijke energie in het lichaam. Dit komt doordat B-vitamines belangrijk zijn in onze stofwisseling. Ze maken energie vrij uit de voeding, door een rol te spelen in de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Elke B-vitamine heeft zijn eigen specifieke werking in het lichaam. In dit artikel gaan we in op vitamine B6 en vitamine B12.

B6 voor biceps

Vitamine B6 heeft zich gespecialiseerd in de spieren. Daar speelt het een belangrijke rol bij de afbraak van glycogeen, de koolhydraatvoorraad in je lichaam. Bij de afbraak van glycogeen komt energie vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het sporten. Vitamine B6 zorgt dus voor energie in je spieren, maar helaas krijgen we geen sterkere spieren van enkel vitamine B6. Voldoende bewegen blijft belangrijk. Wist je dat één banaan 28% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B6 bevat? Dus pak die banaan van de fruitschaal en stap vol energie op de fiets naar de sportschool!

Vitamine B12

Vitamine B12 staat steeds meer in de belangstelling, mede omdat veel mensen zich afvragen of ze een tekort hebben aan deze vitamine. Het specialisme van vitamine B12 zit in je bloed, waar het een belangrijke rol speelt bij de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren, waardoor jij je goed voelt. Daarnaast is vitamine B12 betrokken bij de stofwisseling, waar het helpt energie vrij te maken uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Hierdoor voel jij je energieker! 

Een vitamine B tekort?

Met een gezond en gevarieerd eetpatroon zullen er normaliter geen tekorten in vitamines ontstaan. Echter, met de donkere dagen in aantocht en de lekkere verleidingen in de schappen is het soms lastig om je goede voedingspatroon vast te houden. Daarnaast is het voor veganisten moeilijk om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen, omdat deze vitamine enkel in dierlijke producten voorkomt. Een tekort aan vitamine B6, B12 of andere B-vitamines kan zich uiten in symptomen zoals vermoeidheid, gebrek aan eetlust en hoofdpijn.

B-eetje hulp

Om je energieker te voelen is gevarieerd eten, voldoende bewegen en genoeg slapen de key. Mocht dit even niet lukken, dan kan een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding je wellicht helpen om je energieniveau terug op pijl te brengen. Een supplement waarin alle B-vitamines zitten wordt ook wel B-complex genoemd.

Dus, laad je accu op met B-vitamines en geniet van de mooie dagen die komen!

TIP: Wil je weten wat vitamine C, magnesium en ijzer kunnen betekenen voor je energieniveau? Lees dan dit artikel