Vitamine D verkleint risico op diabetes

  Nieuws

Diabetes type 2 behoort tot een van de meest voorkomende ziektes wereldwijd. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor deze ziekte. Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan vitamine D er één is. Een recente Deense meta-analyse toont aan dat een tekort aan vitamine D het risico op te hoge bloedsuikers vergroot en dat een vitamine D supplement kan zorgen kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabielere blijft.  

In deze grote studie is gekeken naar 71 studies met deelnemers uit 16 verschillende landen, zowel uit Europa, Amerika als Azië. Er blijkt een verband te zijn tussen vitamine D en type 2 diabetes: hoe minder vitamine D in het bloed, hoe groter het risico op type 2 diabetes.

Omdat vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht, werd ook geken naar het effect van de hoeveelheid en de sterkte van het zonlicht in een land. Maar het effect van vitamine D op de bloedglucose werd hierdoor niet significant beïnvloed.

Hoe vitamine D precies werkt als het gaat om de bloedsuikerspiegel is nog niet helemaal duidelijk,  maar de onderzoekers concluderen wel dat vitamine D suppletie heel zinvol kan zijn.

Wil je een supplement nemen? Lees hier meer over de keuze voor een vitaminesupplement

Bron: Rafiq, S. and Jeppsesen P.B. (2018). Is hypovitaminosis D related to incidence of type2 diabetes and high fasting glucose level in healthy subjects: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Nutrients, 2018, 10 (59), doi:10.3390/nu10010059