Nieuw in de Warenwet: hoeveelheid vitamine B6 in supplementen

  Nieuws

Vitamine B6 speelt een rol bij de weerstand, de spijsvertering en de vorming van rode bloedcellen. Daarnaast is het nodig voor onze energievoorziening en zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel. Een overmaat aan vitamine B6 kan echter leiden tot klachten. Daarom is er per 1 oktober 2018 in de Warenwet een maximum vastgelegd voor de hoeveelheid vitamine B6 die in supplementen mag zitten.

 

Hoeveel heb je nodig?

Per dag heb je maar 1,5 milligram vitamine B6 nodig. Als je gezond en gevarieerd eet haal je die hoeveelheid uit de dagelijkse voeding. Vitamine B6 komt namelijk voor in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten ook vitamine B6, maar in kleinere hoeveelheden.

 

Wat is veilig?

De veilige bovengrens van vitamine B6 is 25 milligram per dag. Via je voeding krijg je nooit teveel vitamine B6 binnen. Klachten ontstaan alleen door het langdurig gebruik van supplementen met een hoge dosering vitamine B6. Dit kan leiden tot een aandoening van het zenuwstelsel met klachten als tintelingen of zenuwpijn in handen en voeten. En die kans bestond, omdat de dosering van vitamine B6 in supplementen tot voor kort niet was vastgelegd.

 

Maximale hoeveelheid

Om te voorkomen dat je via supplementen niet te veel vitamine B6 binnenkrijgt staat per 1 oktober 2018 in de Warenwet dat supplementen maximaal 21 milligram per dagdosering mogen bevatten. Met deze hoeveelheid is rekening gehouden met het feit dat je ook via je voeding vitamine B6 binnenkrijgt.

 

Let op bij kinderen

Kinderen hebben een lagere veilige bovengrens. Daarom moet op het etiket een extra advies staan:

Vitamine B6 in supplement

     Advies op het etiket

Tot 3 milligram/dag

     Niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar

3 milligram/dag of meer

     Niet geschikt voor kinderen tot en met 3 jaar

5 milligram/dag of meer 

     Niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar

7 milligram/dag of meer

     Niet geschikt voor kinderen tot en met 17 jaar

 

Klachten?

Gebruik(te) je supplementen met een hoge dosering vitamine B6 en ervaar je klachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts.