Multivitamines: 6 Fabels en feiten

  Tips

Meer dan de helft van de Nederlands neemt dagelijks een multivitamine:59%. De belangrijkste redenen die hiervoor die hiervoor gegeven worden zijn:

  • Als aanvulling op de dagelijkse voeding
  • Voor een goede weerstand

Maar wat is er nu eigenlijk waar en niet waar over multivitamines? Wij zetten de meest opvallende feiten en fabels voor je op een rij!

1. Een multivitamine bevat alle vitamines

Feit! Een multivitamine is een supplement met alle 13 vitamines en een groot deel van de mineralen. Dit zijn dezelfde stoffen die bijvoorbeeld in groente en fruit zitten. Veel mensen gebruiken een multivitamine als aanvulling op hun voeding. Ons advies: kies voor een multivitamine met 100-300% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

2. Je kunt te veel vitamines binnenkrijgen

Fabel! In hoge doseringen kunnen sommige vitamines bij langdurig gebruik schadelijk zijn, waardoor vervelende bijverschijnselen kunnen ontstaan, zoals hoofdpijn en misselijkheid (bij vitamine A en D) of het uitvallen van bepaalde zenuwfuncties (bij vitamine B6). Gebruik je een veilige hoeveelheid dan treden er, ook bij langdurig gebruik, geen schadelijke effecten op.

3. Een multivitamine heb je het hele jaar door nodig

Feit! Doordat klachten als verkoudheid en griep vaker in de donkere maanden voorkomen denken sommigen dat je in de winter meer vitamines nodig hebt dan in de rest van het jaar. Dit klopt niet! Je lichaam heeft het hele jaar door evenveel behoefte aan vitamines.

Wel is het zo dat je lichaam in de donkere maanden zelf minder vitamine D aanmaakt door het gebrek aan zonlicht. Je hebt dus in de winter wel meer behoefte aan een vitamine D-supplement.

4. Het moment op de dag waarop je een multivitamine inneemt maakt uit

Feit! Je kunt een vitaminesupplement het best innemen tijdens een maaltijd. Dit komt doordat vetoplospare vitamines (vitamines A, D, E en K) beter worden opgenomen als ze vet hebben om op mee te liften in je lichaam. Aangezien een maaltijd meestal (een klein beetje) vet bevat, helpt dit die vitamines opgenomen te worden in je lichaam.

Ook vitamine C kun je het beste tijdens een maaltijd innemen. Vitamine C wordt namelijk beter opgenomen door het ijzer dat in je maaltijd zit. Voor de vitamines-B maakt het niet uit.  

5. Alleen een multivitamine slikken wanneer je je ziek voelt is een goed idee

Fabel! Het klopt dat vitamines een belangrijke rol spelen bij het herstel van je lichaam na ziekte. Maar beginnen met het innemen van extra vitamines en mineralen als je al ziek bent is eigenlijk te laat: voorkomen is beter dan genezen. Je kunt je lichaam het beste iedere dag voorzien van voldoende vitamines en mineralen om alles goed te laten werken.  

6. Als je gezond, genoeg en gevarieerd eet heb je geen multivitamines nodig

Feit en fabel! Het klopt dat als je dagelijks gezond, gevarieerd en voldoende eet, je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Je houdt dan netjes iedere dag de Schijf van Vijf aan.

Helaas lukt dat lang niet iedereen en lang niet altijd. Uit onderzoek naar de voedselconsumptie in Nederland blijkt dat vrijwel niemand zo perfect eet. Lukt het jou ook niet altijd? Dan doe je er goed aan je dagelijkse voeding te ondersteunen met een multivitamine. Zo weet je zeker dat je altijd voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

*Info2Action VMS Onderzoek 2020